Er du boligejer? Husk at tjekke din forskudsopgørelse

Din forskudsopgørelse for 2023 er klar på skat.dk, så du kan tjekke, om oplysningerne om din økonomi er rigtige. Som boligejer skal du være særlig opmærksom.

Forskudsopgørelse

Det er altid en god idé at tjekke din forskudsopgørelse, så du undgår at betale for meget eller for lidt i skat. Men som boligejer, er det ekstra vigtigt i år. Det skyldes, at rigtig mange danskere har fået ny rente på deres boliglån. 

Har du f.eks. lagt dit fastforrentede realkreditlån om for at få en kursgevinst? Eller har du et variabelt lån? Så skal du måske betale mere i rente i 2023, end du har gjort i år. Det samme gælder, hvis du har et banklån - f.eks. til din andelsbolig.

Men det betyder også, at du kan trække en større renteudgift fra i skat, end den Skattestyrelsen har skrevet på din forskudsopgørelse. Når du har et realkreditlån eller banklån, får du nemlig fradrag for dine rente- og bidragsudgifter.

 

1.000 kr. mere om måneden

For nogle boligejere kan der være mange penge at hente hver måned ved at opdatere forskudsopgørelsen. Har du f.eks. lagt dit fastforrentede lån om fra 1,5 procent til 4 procent med afdrag, skal du betale 43.000 kr. mere i rente næste år, hvis du har et lån på 2 millioner. Det betyder, at dit fradrag stiger ca. 15.000 kroner om året - altså mere end 1.000 kr. om måneden. Tallene afhænger selvfølgelig af, præcis hvordan dit lån har set ud, og hvornår du har lagt om.

Gør du ikke noget, får du automatisk udbetalt pengene i 2024, efter årsopgørelsen er blevet offentliggjort. Vil du gerne have glæde af pengene allerede i 2023, kan du rette dine renteudgifter i felt 481 og 483 i forskudsopgørelsen på www.skat.dk

 

Er der andet i dit liv, der har ændret sig?

Har du skiftet job? Fået længere til arbejde? Eller er du gået på pension? Der er mange forskellige situationer, hvor du skal rette din forskudsopgørelse, hvis du ikke vil betale for lidt eller for meget i skat. Du kan se nogle af de mest almindelige situationer i tabellen herunder eller læse mere på www.skat.dk

Husk at rette din forskudsopgørelse, hvis:

Du har fået kortere eller længere til arbejde

Har du mere end 24 km. til og fra arbejde (12 km. per vej), kan du få kørselsfradrag. Har du langt til arbejde, men regner du med at arbejde hjemmefra mange dage i 2023, så husk at tage højde for det i din forskudsopgørelse.  

Du retter dit kørselsfradrag i felt 417. 

Du har købt eller solgt bolig

Har du købt eller solgt bolig i 2022, så husk at tjekke, om du får de rigtige fradrag for dine renteudgifter, eller om du skal fjerne tidligere fradrag.

Du retter dine renteudgifter i felt 481 og 483.  

Du har fået mere eller mindre i løn
Er du steget i løn eller fået nyt job, så husk at ændre din forskudsopgørelse, så den passer til din nye løn. 

Du retter din lønindkomst i felt 201.
Du er blevet færdig med at studere
Som ny på arbejdsmarkedet, tjener du sikkert mere, end du gjorde som studerende. Husk at rette din forskudsopgørelse, så du undgår restskat.

Du retter din lønindkomst i felt 201.
Du er gået på pension
Hvis din indkomst ændrer sig, når du går på pension, så husk at ændre den i din forskudsopgørelse.

Du retter din indkomst i felt 201.