Syv gode råd til din årsopgørelse

Mandag den 13. marts får du officielt adgang til din årsopgørelse for 2022 på skat.dk. Husk at tjekke, om du har alle fradrag med. Måske har du penge til gode.

Mandag den 13. marts – eller ofte allerede fredagen op til – kan du se din årsopgørelse på SKATs hjemmeside. Her kan du se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i 2022. Er du en af dem, der får penge tilbage, lander de på din konto fra 14. april.

Her får du syv gode råd til, hvad du skal være ekstra opmærksom på, når du tjekker din årsopgørelse.

 

1. Kørselsfradrag

Har du mere end 24 kilometer til og fra arbejde (over 12 km hver vej), kan du få fradrag for hver kilometer, du kører udover det.

Kan du få kørselsfradrag, skal du selv oplyse det på din årsopgørelse. 

Beregn dit kørselsfradrag for 2022 (Obs: beregner findes ikke længere)

 

2. Servicefradrag og håndværkerfradrag

Du kan få fradrag for ydelser som fx rengøring, børnepasning og havearbejde. I 2022 var servicefradraget 6.6000 kr. per person.  

Håndværkerfradraget blev afskaffet den 1. april 2022. Fik du lavet håndværksarbejde på din bolig senest den 31. marts 2022, så husk at oplyse det på din årsopgørelse. Fradraget kan kun bruges til bestemte ydelser som fx klimasikring og energibesparelser.

 

3. Fradrag for børnebidrag

Du får fradrag for børnebidrag til dine børn under 18 år, der ikke bor hos dig. Betaler du gennem Udbetaling Danmark, får du automatisk fradrag. Har du en privat aftale, skal du selv skrive det på årsopgørelsen.

 

4. Efteruddannelse eller forretningsrejse

Har du været på efteruddannelse eller forretningsrejse og selv betalt for kost og logi, kan du få fradrag for dine omkostninger.

 

5. Ret din årsopgørelse inden 1. maj – og gerne før

Har du ændringer til din årsopgørelse? Fristen for at rette i årsopgørelsen er 1. maj. Laver du ændringerne inden fristen, og du skal have penge tilbage, får du dem udbetalt hurtigere. I de fleste tilfælde, bliver de sat ind på din konto fra den 14. april.

 

6. Jeg skal betale penge tilbage i skat – hvad gør jeg?

Hvis du skal betale penge tilbage i skat, har du flere muligheder:

  • Hvis du har mulighed for det, er det bedst at betale pengene hurtigst muligt via skat.dk. Indtil beløbet er betalt tilbage, betaler du nemlig renter. I perioden fra den 1. januar til den 3. juli 2023 er renten 1,7%. Derefter betaler du et fast rentetillæg på 3,7%.
  • Hvis du skylder op til 22.503 kr. og vælger ikke at betale, så bliver beløbet automatisk regnet ind i din skat for 2024 (inkl. rentetillægget på 3,7%).
  • Hvis du skylder mere end 22.503 kr., skal du betale beløbet over tre rater i august, september og oktober 2023.

 

7. Ret forskudsopgørelsen for 2023

Nu du alligevel er logget på skat.dk, så husk at tjekke din forskudsopgørelse for 2023 og sikre dig, at tallene stemmer. Særligt, hvis du skal betale penge tilbage i skat i år. Det er også en god idé at tjekke din forskudsopgørelse, hvis du fx har købt eller solgt bolig, lagt lån om eller har fået nyt job.

Læs de gode råd til din forskudsopgørelse