Par sidder i sofa og kigger på PC

Skal du rentetilpasse dit lån?

Hvad er rentetilpasning?

Når du har et Tilpasningslån, får dit lån ny rente med jævne mellemrum over lånets løbetid. Det kaldes rentetilpasning. Du kender renten i en periode på f.eks. 1, 3 eller 5 år, men ikke i hele lånets løbetid. 

Op til en rentetilpasning har du mulighed for at ændre eller opsige dit Tilpasningslån. Måske vil du låse renten i en længere periode eller lægge om til et lån med fast rente? Hvis du ikke gør noget, bliver renten automatisk tilpasset, og lånet fortsætter uændret. 

 

Højere ydelser for kunder med F1-lån

Hvis du har et F1-lån gennem Totalkredit, får du ny rente fra 1. april 2024. Derfor skal du forberede dig på et dyrere boliglån.

Konkret forventer vi, at din ydelse vil være ca. 850 kroner højere om året efter skat pr. million kroner, du har lånt, hvis du vælger at holde fast i dit lån.

Læs mere om Totalkredits forventninger til renteudviklingen

 

Har du den rette rentebinding?

Når du skal have ny rente på dit Tilpasningslån, er det et godt tidspunkt at overveje, om dit realkreditlån og din rentebinding stadig passer bedst til dig og din økonomi. Når dit lån alligevel står over for en rentetilpasning, er det nemlig et oplagt tidspunkt at ændre lånet.

Du kan eksempelvis forlænge eller forkorte bindingsperioden. Vælger du at forlænge rentebindingen, kan det give noget mere tryghed ved rentebetalingerne.

Du kan også overveje om du har det rigtige lån. Ønsker du at omlægge dit lån, skal det ske inden den 31. januar 2024. 

Hvilke muligheder har du?

Der er mange muligheder, hvis du gerne vil ændre dit lån. Du skal være opmærksom på, at du skal aftale alle ændringer med os senest to måneder før tilpasningen. Det vil sige ved udgangen af januar, april, juli eller oktober alt afhængigt af, hvornår dit lån bliver rentetilpasset.

 • Forkort eller forlæng perioden
  Du kan eksempelvis skifte dit F3 lån til et F5 lån eller omvendt. En kortere periode kan være en fordel, hvis du overvejer at sælge. Omvendt er omkostningerne ved dit lån ofte lavere, når du vælger længere tid mellem rentetilpasningerne.
 • Omlæg dit lån
  Hvis du overvejer at lægge dit lån om til en anden lånetype - fx fra variabel til fast rente - kan det være en god idé at gøre det op til en rentetilpasning.
 • Forlæng eller forkort løbetiden
  Du kan også ændre på løbetiden op til en rentetilpasning - fx fra 15 til 20 år eller omvendt.
 • Med eller uden afdrag
  Hvis du har et lån uden afdrag, kan du vælge at ændre til et med afdrag. Eller omvendt få en periode uden afdrag - hvis din økonomi og ejendom tillader det.
 • Lås renten fast
  Hvis du satser på, at renten kommer til at stige frem mod rentetilpasningen, kan du vælge at låse renten fast, allerede før rentetilpasningen finder sted.

 

Fast rente er også en mulighed

Har de store rentestigninger gjort dig nervøs for potentielle nye stigninger i renten, så kan du også overveje at skifte til et fastforrentet lån. Med en fast rente vil dit lån ikke blive påvirket af uforudsigelige rentestigninger. Det giver mere ro i maven.

Renten på et fastforrentet lån er dog højere i øjeblikket, men så er den til gengæld fast i al den tid, du har lånet.

 

Frist for ændring af dit lån

Ønsker du at ændre på dit lån, er fristen den 31. januar 2024, men book gerne et møde med os i god tid. Hvis du er glad for det lån, du har i dag, behøver du ikke gøre noget. Du får automatisk en ny rente den 1. april 2024. 

Har du spørgsmål eller andet på hjerte, sidder vi klar til at hjælpe dig.