Sun Jul 15 23:14:43 CEST 2018
Privat
Erhverv

Sådan beskytter du din boligøkonomi

Af Karsten Poul Jørgensen, boligøkonom i Lån & Spar

Er glasset halvt fuldt eller halvt tomt? Det plejer at være testen på, om man er optimist eller pessimist. Men når glasset er fyldt til randen og flyder over, så er det en dårlig test.

Lige nu oplever vi, at boligpriserne er så høje i København og Aarhus, at det presser priserne op uden for de to store byer, så det faktisk er i de omkringliggende kommuner, at boligpriserne stiger mest. Man kan i overført betydning sige, at glasset nu er fyldt så meget, at boliger i storbyerne ikke længere er til at betale med en almindelig indkomst, og at køberne derfor 'flyder' længere væk og presser priserne opad uden for byerne.

Denne udvikling kan godt være et tegn på, at priserne er ved at stabilisere sig i storbyerne, mens de stiger i resten af landet.Beskæftigelsen, væksten og lønningerne buldrer derudaf

Den Amerikanske Centralbank (FED) har gjort det klart, at den i de kommende år sætter renten yderligere op, og at det vil føre til højere obligationsrenter. Det samme kommer til at ske i Europa og Danmark, selv om vi ikke er sikre på hvornår eller hvor meget. Beskæftigelsen, væksten, lønningerne og om kort tid også inflationen, buldrer med andre ord derudaf.Sådan påvirker det boligejerne

For boligejerne betyder pris- og renteudsigterne, at man skal begynde at overveje, hvordan man bedst beskytter sig mod stigende renter og faldende priser.

Et fastforrentet lån er i dag dyrere på renten, men billigere på bidragssatsen, end et variabelt forrentet lån. Det koster ca. 125.000 kr. mere i bidragssats, hvis du har et lån på én million kr. over 30 år. Det svarer til en forskel på lidt over en halv procent. For de penge får man naturligvis en lavere rente her og nu, men man går også glip af den formuegevinst, der er på et fastforrentet lån, når renterne stiger.

Nu er et fastforrentet lån ikke bare et fastforrentet lån. Bidragssatsen er nemlig højere på et lån uden afdrag end på et lån med afdrag. Samlet set er der en forskel på ca. 60.000 kr. i samlet bidrag på et lån med afdrag og et uden afdrag for hver million kr., du har lånt.Måske er det tid til et fastforrentet lån med afdrag?

Jeg synes, alt i alt, at man bør overveje seriøst både, om det er tid til et fastforrentet lån, men også om man burde afdrage på sin gæld. På den måde ruster man sin privatøkonomi mod eventuelt kommende rentestigninger og faldende boligpriser.

Book et møde med en personlig rådgiver

Ring på 3378 2000 eller send os dine oplysninger, så kontakter vi dig.