Tue Nov 21 01:27:49 CET 2017
Privat
Erhverv

Så meget havde du tjent på dine aktier, hvis...

Af cheføkonom i Lån & Spar, Kai Lindberg

Investerer du i aktier, har du sikkert allerede set, at 2016 ikke var noget godt år for danske aktier. Mange af os aktieinvestorer vil derfor helst se fremad. Her inden børserne lukker for sidste gang i 2016, har jeg regnet lidt på, hvad udviklingen egentlig har betydet i kroner og ører. Læs med, og se om din portefølje er optimalt rustet til det nye aktieår.

2016 var i sandhed ikke noget godt år for danske aktier - og dermed mange danske aktieinvestorer. C20-indekset faldt i årets første 11 måneder med næsten 18 %, og mange aktier mistede mellem 20 og 40 % af deres værdi.

Det betyder, at danske aktier suverænt er den aktiegruppe, der har klaret sig dårligst i årets første 11 måneder. Nedturen har ramt de mange danskere, der har sat deres sparepenge i få udvalgte, danske selskaber, hårdt.

Er du blandt dem, kan du trøste dig med, at danske aktier på længere sigt har klaret sig godt. Ser vi på fem års sigt, har C20-indekset givet et afkast på 97 %. Det er imponerende 50 % mere end de norske aktier og dobbelt op på de svenske og tyske aktier. Selv ikke de amerikanske aktier kan nå helt op ved siden af det danske indeks.

2016 blev imidlertid året, der med al tydelighed viste os, hvor ondt det kan gøre, hvis du som investor er for ensidigt investeret. Lad os derfor se nærmere på, hvad det i kroner og ører betyder for dig, hvis du i højere grad spreder dine investeringer.

Den perfekte investering - og den helt skæve
Vi starter med et drømmescenarie. Lad os sige, at du har været en exceptionelt dygtig investor, der hvert år, fem år i træk, har formået at vælge årets vinder aktie blandt C20-aktierne.

I det eksempel læser du muligvis nyhedsbrevet her under varmere himmelstrøg. For så er hver 10.000 kroner, du investerede i 2010, nemlig blevet til ikke mindre end 1,4 millioner kroner.

I det omvendte scenarie - hvor du konsekvent har valgt forkert og ramt den værste aktie - vil du have blot 240 kroner tilbage af hver 10.000 kroner, du investerede i 2010.

Og nu til de mere realistiske scenarier...
De færreste af os er i stand til at vælge den bedste - eller værste - aktie hvert år, fem år i træk og ende med 1,4 millioner / 240 kroner.

Derfor handler det for langt de fleste af os om at sprede vores investeringer. Så vi rammer både de gode og de knapt så gode aktier. Men ikke oplever de voldsomme udsving, når det sker.

Jeg har igen regnet lidt på tallene. Tager vi atter fem år og 10.000 kroner, så ville du stå i dag med knap 30.000 kroner, hvis dine investeringer var spredt ligeligt over C20-aktierne i 2010.

Selv uden at være aktieekspert kunne du imidlertid have gjort det endnu bedre. For havde du ikke bare spredt dine investeringer ligeligt i 2010, men også hvert år rebalanceret dem, så du stadig havde lige meget investeret i hver aktie, så ville din formue efter fem år være vokset til næsten 40.000 kroner.

Er dine investeringer rustet til forårets begivenheder
Vores regneeksempler viser, at investering på godt og ondt er et spørgsmål om disciplin. Og at vi som investorer ikke kommer uden om at tage stilling til risici og muligheder. Enten på forhånd eller efter et dårligt aktieår!

Jeg vil derfor gentage min opfordring til at sikre spredningen i dine investeringer. Har du ikke tiden eller lysten til det, er investeringsforeninger et oplagt valg og en spredning mellem forskellige beviser med en løbende rebalancering absolut den bedste ide. Ser vi fremad, så skal vi et par måneder ind i det nye år, før vi ved noget konkret om, hvordan amerikansk politik kommer til at forme sig de kommende år - og hvordan eventuelle rentestigninger og Brexit-forhandlinger vil påvirke den globale økonomi og dermed kurserne. Har du spredt dine investeringer, er din portefølje bedre rustet til at klare de udsving, der måtte komme.

Rigtigt godt nyt aktieår!

Book et møde med en personlig rådgiver

Ring på 3378 2000 eller send os dine oplysninger, så kontakter vi dig.