
Har ejerlejligheder i København og Aarhus nået toppen?
Færre og færre køber ejerlejligheder i København og Aarhus. Stigende priser og nye regler for udlån gør, at udviklingen for ejerlejligheder i de større byer er blevet mere usikker.
Af boligøkonom Karsten Poul Jørgensen
På overfladen ser det rigtig pænt ud. Priserne på huse og lejligheder stiger i størstedelen af landet, og den positive udvikling spreder sig som ringe i vandet ud fra de største byer. Men faktisk er ejerlejlighederne i København og Aarhus så dyre, at folk har svært ved at få råd til dem.
Færre ejerlejligheder solgt i større byer
Tag ikke fejl. Der bliver stadig solgt ejerlejligheder i København og Aarhus. Men i forhold til de seneste års aktivitetsniveau, falder handlen med ejerlejligheder i de store byer dag for dag. Det skaber en vis usikkerhed omkring markedets udvikling.
Det er især de store prisstigninger, som hægter køberne af. Over de sidste 5-6 år har priserne i København og Aarhus nået et niveau, hvor de færreste har råd til ejerlejlighederne. Meget tyder på, at priserne i København har toppet, men at de stadig vil stige lidt i Aarhus. Det er dog alt sammen usikkert. I øjeblikket ligger priserne på en form for knivsæg.
De nye udlånskrav spiller ind
Der er kommet strengere kreditkrav med de nye udlånsregler fra 1. januar 2018. De nye regler rammer, hvis du som boligejer har en gældsfaktor på mere end fire gange husstandens indkomst og samtidig har behov for at låne mere end 60 % af ejendommens værdi. I så fald er der begrænsninger på, om du kan vælge et variabelt forrentet lån eller et afdragsfrit lån.
Det betyder helt enkelt, at det kan blive sværere at låne penge til en ejerlejlighed i København eller Aarhus. Dér vil reglerne sætte en dæmper på de skyhøje priser, men de nye udlånsregler vil ikke få den store effekt uden for storbyområderne.
En voksende mistillid til boligmarkedet
Mange frygter at investere i en bolig i et faldende marked. Folk er især bange for at købe ejerlejligheder i København og Aarhus, og det har en selvforstærkende effekt på salget.Mistilliden til boligmarkedet er kun delvist begrundet. Der er stadig fremgang i dansk økonomi, og det vil være med til at holde hånden under boligmarkedet. Så priserne på ejerlejligheder vil formentlig stige i de fleste områder i landet - bare ikke i de store byer.
I den forbindelse ser vi også, at færre flytter til de store byer. Det er selvfølgelig svært at sige, om det udelukkende skyldes frygten for at gøre en dårlig handel på boligmarkedet. Vi kan i hvert fald konstatere, at der er flere, der flytter væk fra København, end folk der flytter til byen.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.