Business Invest

Husker du at kigge gennem forruden, når du investerer?

Kigger du i bakspejlet, når du investerer, risikerer du at købe galt. Alligevel bliver mange af os lokket af historiske afkast, når vi sætter sparepengene i aktier og obligationer. Cheføkonom Kai Lindberg holder her blikket rettet mod fremtiden og sætter tal på, hvad der venter dig, der investerer 

Af Kai Lindberg, cheføkonom i Lån & Spar

Når vi skal investere, bliver vi tit lokket af imponerende tal for, hvor meget andre allerede har tjent på en aktie eller et investeringsbevis.

Med tallet får vi altid en advarsel om, at 'historiske afkast ikke er nogen garanti for fremtidige afkast'. 

Men forventningsafstemning er én ting. I det hele taget svarer argumenter om historiske afkast til at påstå, at du kan styre en bil ved at se i bakspejlet. Jeg skal stærkt fraråde nogen at prøve det!

Lad os i stedet kigge ud af forruden og se, hvad der venter os i det nye år og snart også nye årti. 


Pæn vækst med risiko for bobler

Ser vi på den globale økonomi, kan vi konkludere, at verden helt grundlæggende er inde i en stabil periode med pæn vækst. Og alt tyder på, at vi kan regne med, at væksten fortsætter.

Vi skal dog ikke forvente et voldsomt prangende tempo, men snarere en moderat vækst på 2-3 %. I Danmark og USA er vi på toppen af en højkonjunktur. Rundt om i Europa bevæger de enkelte lande sig i forskellige hastigheder og med store forskelle imellem de enkelte økonomier. Men ser vi på Europa under et, ser regionen også ud til at bevæge sig mod højkonjunkturens top. 

Det betyder ikke, at vi lige om lidt rutsjer ned ad bakke og ind i en lavkonjunktur. Men vi skal være opmærksomme på, at vi hurtigt kan befinde os i en bristefærdig boble, hvis regeringer og centralbanker i den kommende tid stimulerer økonomierne mere, end de kan følge med.

Undgår vi boblerne, kan vi holde en pæn vækst uden at skulle frygte den store nedtur.

Får vi fald eller fest på markederne? 

Her lige før indgangen til 2020'erne skal du som investor indstille dig på, at udgangspunktet er lave renter og høje priser på aktier og fast ejendom.

Du skal derfor alt andet lige forvente, at dine afkast bliver væsentligt lavere i 2020'erne end de var i 2010'erne. Uden at du samtidig kan regne med, at udsvingene på markederne bliver mindre. Faktisk ser forholdet mellem afkast og risiko ud til at blive dårligere. Du risikerer kort sagt større fald og mindre gevinst.

Skal jeg komme med et konkret bud på, hvad du som investor kan forvente af afkast de kommende 10 år, vil det lyde på 1 % p.a. for realkreditobligationer, 4 % for højrente-obligationer og 5 % for aktier. Det er bestemt ikke prangende tal og langt fra de afkast, vi har set i 2010'erne.

I den situation kan mange af os umiddelbart være fristet til at lade sparepengene stå godt og trygt på bankbogen. Men husk at inflationen lige nu gnaver løs af din opsparing 

Tal investering med din rådgiver

Er du i tvivl, om dine sparepenge er rigtigt investeret, så husk at din personlige rådgiver altid står klar til at tale investering med dig. 

3378 2000

Book møde

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.