To unge mennesker flytter ind i lejlighed

Vi låner og låser

Har du optaget eller omlagt realkreditlån i 2018, har du formodentlig valgt et fastforrentet et af slagsen. Det gælder i hvert fald 2/3 af de danskere, der har lånt penge til deres bolig siden nytår. Boligøkonom Karsten Poul Jørgensen ser nærmere på, hvorfor vi vælger realkreditlån, som vi gør - og hvorfor det kan være en god ide at låne og låse, som flertallet gør nu.

Af Karsten Poul Jørgensen, boligøkonom i Lån & Spar

I godt tyve år har du skulle tage stilling til det store spørgsmål om fast eller variabel rente, når du optog eller omlagde dit realkreditlån. Det var i 1997, at vi første gang fik mulighed for at vælge et lån med variabel rente.

De to lånetyper har skiftevis været det mest foretrukne. Set over tid kan vi ikke udpege en klar stigende eller faldende tendens for det ene eller det andet lån.

Derimod kan vi se, at lånene ikke bare appellerer til forskellige temperamenter og økonomier - men at boligejere faktisk i vidt omfang skæver til renteudviklingen, når der vælges lån.

 

Når renten falder, vælger vi variabelt

Det betyder, at de fleste boligejere vælger et fastforrentet lån, når renten er stigende. Og omvendt, at boligejerne i højere grad vælger de variabelt forrentede lån, når renten falder.

Det så vi meget tydeligt i årene op til finanskrisen, hvor boligejerne i takt med de stigende renter valgte fastforrentede lån. Omkring 70 % af boligejerne i denne periode valgte et fastforrentet lån.

I begyndelsen af 2009 ændrede tingene sig så meget hurtigt. Da finanskrisen kulminerede i efteråret 2008 begyndte renterne at styrtdykke, og i 2009 valgte kun 15 % af boligejerne et fastforrentet lån, mens hele 85 % valgte et variabelt forrentet lån.

 

Attraktivt at låse nu

De seneste kvartaler er andelen af udbetalte fastforrentede lån steget til ca. 65 %. Jeg ser udviklingen som et udtryk for, at boligejerne anser den nuværende faste rente på 2 % som meget lav og dermed attraktiv.

Samtidig er det måske også et udtryk for, at boligejerne har en forventning om, at renten i hvert fald ikke falder yderligere, og at der måske er rentestigninger på vej. Det er helt i tråd med de generelle økonomiske forventninger i markedet.

Går vi til realkreditinstitutterne for at optage eller omlægge et lån, bliver der fokuseret på fordelene ved fast rente. Realkreditinstitutterne har efter finanskrisen arbejdet for at fremme de fastforrentede lån. Priserne er også blevet ændret, så det relativt set er blevet dyrere for dig som boligejer at tage et lån med variabel rente.

 

Markante fordele

Sidder du med et fastforrentet lån fremfor et variabelt forrentet lån, vil du opleve nogle markante fordele, hvis renterne begynder at stige.

Dels vil du have et lån, hvor ydelsen ikke stiger, selvom renten stiger. Dels vil du formodentlig få chancen for en væsentlig skattefri kursgevinst på dit lån, hvis du lægger lånet om, når renten er steget.

Husk, at du når som helst kan booke en snak med din rådgiver, hvis du er tvivl, om du har det rigtige boliglån.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.