Par sidder foran PC

Tre gode grunde til at du skal skifte lån nu

Har du et variabelt forrentet realkreditlån, bør du ligesom hundredetusinder andre danskere overveje at lægge dit lån om nu. Også selvom det i første omgang betyder, at du skal betale en højere rente. Boligøkonom Karsten Poul Jørgensen gennemgår her, hvorfor du skal overveje det noget 'ulogiske' realkredit-valg.

Af Karsten Poul Jørgensen, boligøkonom, Lån & Spar

Jeg er med på, at det for mange af os føles noget 'ulogisk' at gå fra et billigt variabelt forrentet lån til et dyrere fastforrentet lån, mens renten fortsat er lav.

Men logikken vender tilbage, når vi ser på forventningerne til de lange renter: Meget tyder på, at de stiger her i 2018. Allerede i årets første måneder fik vi en forsmag på rentestigningerne. Siden da er renterne faldet noget tilbage, men markedets forventninger er stadig entydige: De lange renter skal op! Også selvom vi kommer til at se dem stige langsomt og med udsving.

Sidder du med et variabelt forrentet boliglån, er det derfor nu, du skal overveje, om det er tidspunktet at lægge dit lån om til en - i første omgang - dyrere fast rente.

Jeg vil her gennemgå tre gode grunde til at træffe et måske lidt svært realkredit-valg. 

 

Derfor skal du skifte dit billige variabelt forrentede lån ud

  1. Stiger renten kraftigt, kan renten på dit variabelt forrentede lån hurtigt stige over de 2 %, som er den nuværende faste rente. Og så er det fastforrentede 2 %-lån pludselig et 'billigt' lån sammenlignet med det variabelt forrentede lån.
  2. Stiger renten, falder obligationerne bag dit lån i kurs. Det betyder, at du kan indfri dit fastforrentede lån til en underkurs. Har du lånt en million kroner, får du en konverteringsgevinst på ca. 70.000 kr. for hvert %-point, renten stiger. Derefter kan du vælge at tage et nyt og lidt dyrere fastforrentet lån, eller du kan vende tilbage til et variabelt forrentet lån.
  3. Vil du at holde fast i den særdeles lave rente på dit variabelt forrentede boliglån, kan du selvfølgelig vælge at vente med at konvertere. Men venter du, til også de korte renter begynder at stige, risikerer du, at renten er steget til 3 eller 3,5 % på det fastforrentede lån, når du vil omlægge.

Spred din risiko - også på boliglånet

Inden du tager beslutningen om et omlægge dit lån, kan du inddrage et af de allermest centrale investorråd i dine overvejelser: Spredning af risiko.

Jeg kan i mit arbejde se, at risikospredning i de senere år er blevet en mere og mere populær disciplin blandt boligejere med større lån. Og har du en realkreditgæld på 2 millioner kroner eller derover, er det da også en oplagt mulighed at opdele dit lån i to: Halvdelen til variabel rente, halvdelen til fast rente.

Vælger du risikospredningsmodellen, kan du ikke længere lave den fuldstændigt perfekte konvertering. Men den er nu også nærmest umulig at ramme!

Til gengæld vil du opleve at få en fordel, uanset om renten stiger eller falder. Stiger renten, får du mulighed for at foretage en opkonvertering af dit fastforrentede lån. Og falder renten, får du automatisk fordel af det ved næste rentefastsættelse på dit variabelt forrentede lån. Plus du har mulighed for at nedkonvertere dit fastforrentede lån.

 

Book din rådgiver

Umiddelbart vil jeg opfordre alle boligejere med et variabelt forrentet lån til at overveje at lægge i hvert fald en del af deres realkreditfinansiering i et lån med fast rente. Er du i tvivl om, hvordan din boligøkonomi er bedst skruet sammen, kan du altid booke et møde med din rådgiver.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.