Mand krammer baby

Er du og dine forsikringer vokset fra hinanden?

Et forsikringstjek er altid en god ide. Men på fire tidspunkter i dit liv skal du holde særligt godt øje med din pension og forsikring, advarer Lån & Spars pensionsekspert.

Af pensionskonsulent Anker Meisling Andersen

De fleste af os går i banken, når vi har set drømmeboligen eller har været ude og prøvekøre den bil, vi bare 'må' eje.

Derimod sker det sjældent, at vi bankfolk oplever kunderne komme til os med en kopi af deres pensionsinforapport og forlange en gennemgang af deres forsikrings- og pensionsdækninger!

Men jeg kan kun opfordre til, at du gør det. Det er en god tommelfingeregel, at når dit liv ændrer sig - så skal du også ændre i dine forsikringer og din pensionsopsparing.

Dækker dine forsikringer ikke nok, kan det få stor betydning for dig selv eller nogle du holder af. Der er især fire gange i dit liv, du skal tjekke dine forsikringer:

 

1) Du og din ægtefælle/kæreste køber bolig sammen

Køber du og din ægtefælle/kæreste lejlighed eller hus sammen, vil I sikkert gerne tage stilling til, hvordan I sikrer hinanden økonomisk, hvis den ene af jer dør pludseligt. Nogle af de store spørgsmål kan I tage stilling til i et testamente. Men måske vil I også gerne give hinanden en ekstra økonomisk sikkerhed i den nye fælles bolig. Derfor anbefaler vi i Lån & Spar altid, at I også kigger på jeres forsikringer, når I køber lejlighed eller hus.


Det kan den rigtige forsikring give jer, når I køber bolig sammen: 

  • En overlevende ægtefælle/samlever har, lige meget hvad, råd til at blive boende i en årrække, måske endda permanent.

Hvilken slags forsikring skal I vælge?

  • Tegner I en krydslivsforsikring 'lægger du liv' til din partners forsikring og omvendt. Dør din partner, får du din egen forsikring udbetalt og vice versa. Den efterladte sparer samtidig op til 36,25 % i boafgift.

 

2) Du bliver far eller mor

'Jeg vil altid passe på dig', er sikkert røget igennem hovedet på de fleste nybagte forældre. En forsikringssnak med din rådgiver kan hjælpe dig med at tage stilling til, hvordan du kan passe økonomisk på dine børn, hvis du eller din partner pludselig går bort.


Det skal du bl.a. overveje, når du vil sikre dine børn: 

  • Skal dine børn være sikret et fast månedligt beløb, indtil de fylder 21 år, hvis én forælder pludselig er alene tilbage og skal dække alle udgifter på sin indtægt? 

 

3) Når du får et arbejde - eller stiger i løn

Hvordan står du, hvis du pludselig mister evnen til at tjene den 'livsindkomst', du har planlagt dit liv efter? Når du kommer ud på arbejdsmarkedet eller vænner dig til en højere indkomst, er det også tid at tage stilling til, hvordan du ønsker at stå økonomisk, hvis du pludselig bliver syg eller kommer til skade.


Det skal du se på, når du forsikrer dig mod tab af arbejdsevne: 

  • Hvor mange, der er afhængige af din indtægt. Træk på din rådgiver til en snak om, hvad der skal til for, at du eller I som familie kan beholde den levestandard, I ønsker, hvis du i kortere eller længere tid mister evnen til at tjene penge.

 

4) Dine børn flytter hjemmefra

Når dine børn flytter hjemmefra, har du formodentligt mindre gæld og mere opsparing end tidligere. Så er det et rigtigt godt tidspunkt at kigge på dine forsikringer igen - for måske er du pludselig 'overforsikret'? 


Det skal du se på, når du bliver mere uafhængig igen, og din formue vokser:

  • Overvej om du skal drosle din forsikringsdækning lidt ned og i stedet bruge pengene på at spare op.

I det hele taget kan jeg kun opfordre dig til at ringe til din rådgiver i Lån & Spar i dag - ikke i morgen - og få aftalt et gratis pensions- og forsikringseftersyn.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.