
Er det nu, du skal opkonvertere?
Skal - skal ikke lægge boliglånet om? Lån & Spars boligøkonom Karsten Poul Jørgensen ser nærmere på de seneste rentebevægelser. Læs med og bliv klogere på, om det er nu, du skal opkonvertere dit realkreditlån - eller forlade dit variabelt forrentede lån til fordel for et fastforrentet.
Af boligøkonom Karsten Poul Jørgensen
Vi har ventet det længe, men alligevel kom det som en overraskelse for mange af os: Fra midt januar til midt februar steg de lange renter med 0,5%.
40.000 skattefri kroner
0,5% lyder nok ikke af meget, men udviklingen er interessant, hvis du sidder med et 30-årigt fastforrentet lån.
Rentestigningen betød nemlig, at kursen på de underliggende obligationer på de 30-årige lån på en måned faldt med over 4 kurspoint.
Fik du den 15. januar udbetalt et 2 %-lån i kurs 98,4, ville du altså allerede mindre end én måned efter, nemlig den 9. februar, have kunnet indfriet det til kurs 94,4.
Eller opgjort i kroner og ører: Efter knap en måned kunne du tage dit ny-udbetalte lån på 1 mio. kr. og indfri det ved at optage et nyt lån på 960.000 kr. De 40.000 kroner du på den måde barberede af restgælden, ville tilmed have været skattefri.
Husk at kurssikre dit lån
Træerne vokser ikke ind i himlen: I skrivende stund er den potentielle kursgevinst ved en konvertering reduceret til 3 kurspoint.
Står du over for at skulle købe bolig, er det en reminder om, at du skal huske at kurssikre dit lån, ligeså snart du har besluttet dig.
Udviklingen først på året har nemlig tydeligt vist værdien af at indgå en bindende aftale med dit realkreditinstitut om kursen på dit lån, når du er klar til at låne penge: Låntagere, der lige ville se tiden an i januar og februar, fik sig en ubehagelig overraskelse, da de pludselig måtte tage til takke med et 2,5 %-lån i stedet for et 2 %-lån.
Husk derfor altid at kurssikre, når du står over for at skulle optage et fastforrentet lån. Og husk også løbende at holde øje med rentebevægelserne. Du kan hurtigt stå over for en gunstig konverteringsmulighed!
FAKTA
Hvornår skal du konvertere?
- Har du et variabelt forrentet lån, skal du overveje at konvertere til et fastforrentet lån, når renterne begynder at stige. Som en tommelfingerregel skal renten være steget med mindst 1 %-point, siden du optog lånet, for at en konvertering er en god idé. Kurserne på obligationer bevæger sig hele tiden, og du skal have dækket dine omkostninger ved omlægningen til penge- og realkreditinstituttet samt tinglysning
Det skal du passe på, når du konverterer:
- En opkonvertering er ikke uden ulemper. Godt nok skærer du noget af din restgæld, men du går samtidig fra en lav rente til en højere rente på dit lån. Renten skal falde igen, så du kan foretage en nedkonvertering, før din gevinst virkelig er sikret
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.