Skillevej

Er det tid til at tjekke din pension og dine forsikringer?

Anker Meisling Andersen
Pensionskonsulent i Lån & Spar

Hvornår har du sidst tjekket, om du og dine forsikringer er vokset fra hinanden? Eller om din pensionsordning stadig giver dig de muligheder, du regnede med, da du oprettede den?

De fleste af os kontakter banken, når vi har set drømmeboligen eller har været ude og prøvekøre en bil, vi bare må eje. 

Det sker derimod ikke så tit, at kunderne ringer eller skriver og spørger, om de ikke lige kan komme forbi med en kopi af deres pensions-inforapport og et forsikringsoverblik, så vi kan sætte os sammen og se på, om alt er, som det skal være. Det er ellers en rigtig god ide.

Den gode tommelfingerregel

Det er en god tommelfingeregel, at når dit liv ændrer sig, skal du tjekke om forsikringer og pensionsopsparing skal justeres, så de passer til både nutid og fremtid.
 
Der er fire livssituationer, hvor det altid er vigtigt at tjekke forsikringer og pensionsopsparing: 

1. Fælles boligkøb

Vi anbefaler, at I kigger jeres forsikringer igennem, når I køber bolig sammen. Det giver jer mulighed for at tage stilling til, hvordan I sikrer hinanden økonomisk, hvis den ene af jer pludselig dør. Mange par vil også gerne give hinanden en ekstra økonomisk sikkerhed i den nye fælles bolig. 

Sådan sikrer I hinanden

Er I samlevende, men ikke gift, kan I med fordel tegne en kryds-livsforsikring, så du kan få din egen forsikring udbetalt, hvis din partner dør. Det kan betyde, at den efterladte har råd til at blive boende i den fælles bolig i en årrække, måske endda permanent uden at skulle betale en dyr boafgift. Der er også andre måder at sikre hinanden på. Book et møde med en personlig pensionsrådgiver så vi kan tale om mulighederne.  
 

2. Familieforøgelse

Vi anbefaler, at du kigger dine forsikringer igennem, hvis du får børn. Tanken 'Jeg vil altid passe på dig' kender alle nybagte forældre’, og det kan man jo gøre på mange måder. En forsikringssnak med din personlige rådgiver kan hjælpe med at finde ud af, hvordan du sikrer jeres barn økonomisk, f.eks. hvis den ene forælder pludselig går bort.

Sådan kan du sikre børnene 

Du kan f.eks. tegne en forsikring, som sikrer barnet et fast månedligt beløb, indtil det fylder 21 år, hvis den ene forælder pludselig er alene tilbage og skal dække de udgifter, I før var fælles om, med kun én indtægt? Book et møde med en personlig rådgiver så vi kan tale om mulighederne.   

3. Nyt job

Det er klogt at få tjekket forsikring og pensionsopsparing, hvis din indkomst ændrer sig. Der er flere ting, du skal være opmærksom på. F.eks. hvordan du står, hvis du pludselig mister evnen til at tjene den 'livsindkomst', du har planlagt dit forbrug og din opsparing efter. 

Du kan forsikre dig mod tab af arbejdsevne

Når du kommer ud på arbejdsmarkedet, eller får en højere indkomst, og dermed vænner dig til at højere forbrug, er det vigtigt at tage stilling til, hvordan du ønsker at stå økonomisk, hvis du pludselig bliver syg eller kommer til skade. 

Book et møde med din personlige rådgiver, så I kan få en grundig snak om, hvad der skal til for at du, eller I som familie, kan beholde den levestandard, I ønsker, hvis du i kortere eller længere tid mister evnen til at tjene de penge, du plejer. 

Husk at opsparingen skal følge lønnen op 

De fleste stiger løbende i løn i løbet af deres arbejdsliv, og når lønnen stiger følger forbrug, og måske også udgifter til bil og bolig, ofte med. Dine krav til livskvalitet stiger, og derfor bør du ved hver lønstigning sørge for at forhøje din private pensionsindbetaling – også selvom du har en arbejdsmarkedspension. 

Den forhøjede indbetaling på arbejdsmarkedspensionen vil ikke kunne dække kravet til forhøjet levestandard, når du tager hul på pensionstilværelsen. Book et møde med din personlige rådiver så vi kan regne på, om din pensionsopsparing skal justeres.
 

4. Børnene flytter hjemmefra

Når dine børn flytter hjemmefra, har du sandsynligvis mindre gæld og mere opsparing end tidligere. Det er en rigtig god anledning til at kigge dine forsikringer igennem - måske er du pludselig overforsikret og betaler unødvendigt høje præmier. 

Du kan ofte øge opsparingen

Når du bliver uafhængig af at skulle forsørge børnene, er der gode muligheder for at din formue kan vokse. Det betyder, at du f.eks. kan overveje, om du skal drosle din forsikringsdækning lidt ned og i stedet bruge pengene på at spare op. Book et møde med din personlige rådiver så vi kan regne på, hvad der er den bedste løsning for dig. 

Du er altid velkommen hos din personlige rådgiver til et gratis og uforpligtende pensions- og forsikringseftersyn hos Lån & Spar.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.