Rutsjebane

Skal du skifte fra variabel til fast rente? 

Renteniveauet er rekordlavt, og det er svært at forestille sig, at renterne bliver ret meget lavere foreløbig. Hvis du har et realkreditlån med variabel rente, er der ifølge Lån & Spars boligøkonom flere gode argumenter for at ændre det til et fastforrentet lån inden udgangen af oktober.

"Hvordan udvikler renten sig?" Der er helt sikkert mange boligejere, som drømmer om at kunne se nogle år ud i fremtiden og svare klart og præcist på dét spørgsmål. Valget mellem fastforrentet og variabelt forrentet realkreditlån kan godt koste lidt nattesøvn, og den fremtidige renteudvikling afgør jo, hvilken lånetype der er bedst for din privatøkonomi.

Som boligøkonom vil jeg vove den påstand, at renten formentlig ikke bliver meget lavere, end den er nu. Det betyder, at den på et tidspunkt vil begynde at stige. Om det bliver om tre måneder eller om tre år, er svært at sige, men med muligheden for at renterne stille og roligt vil begynde at kravle opad igen, bør du overveje, om tiden er til et fastforrentet lån.

Fordele ved fastforrentede lån lige nu

Med et fastforrentet lån ved du, hvad du skal betale i rente i hele lånets løbetid – uanset om renteniveauet generelt går op eller ned. Hvis du skal optage et nyt lån, eller i øjeblikket har et realkreditlån med variabel rente, er der en række gode argumenter for at vælge et fastforrentet lån.

Hvis du kun ser på renten her og nu, virker et variabelt forrentet F-kort lån (det vil sige et lån, hvor renten fastsættes hvert halve år) måske som det mest attraktive, fordi renten er lavest. Men det er værd at bemærke, at renteforskellen mellem fast/variabelt lån er historisk lav. Lige nu koster et fastforrentet lån kun ca. 1,5 % mere end et variabelt forrentet lån - en forskel, som ikke har været lavere siden Finanskrisen rasede i efteråret 2008. 

Du får altså større sikkerhed uden at skulle betale væsentligt mere i rente, og hvis renteniveauet efterfølgende stiger, giver det oven i købet mulighed for at indfri dit fastforrentede lån til en langt lavere pris, end det beløb du fik udbetalt, da du optog lånet.

Din gæld falder, når renteniveauet stiger

Stiger renterne, bliver det fastforrentede lån hurtigt det billigste for dig. Selv en lille rentestigning på et halvt procentpoint kan betyde, at du har mulighed for at høste en pæn (og skattefri) kursgevinst på de obligationer, der ligger bag lånet. En gevinst, som er langt større end den rentebesparelse, du ville have fået på det variabelt forrentet lån.

Falder renten, eller bliver den liggende på det nuværende rekordlave niveau i lang tid, står du selvfølgelig økonomisk bedst med et variabelt forrentet lån.

Tag en snak med din rådgiver

Uanset din holdning til den fremtidige renteudvikling, og valget mellem variabel og fast rente, vil jeg anbefale dig, at du tager en snak med din rådgiver. I Lån & Spar kan du altid få rådgivning om, hvordan de forskellige lånetyper vil påvirke din privatøkonomi, så valget mellem fast og variabel bliver lidt nemmere.

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.