Dannebrog

Danmark åbner - til vækst og mere bæredygtighed


Danmark står til at blive genåbnet, ikke mindst takket være en stor indsats med at få vaccineret flest muligt hurtigst muligt. Når Danmark igen åbner, er det også til flere økonomisk velpolstrerede forbrugere. Med stor sandsynlighed står mange klar til at bruge nogle af alle de penge, de har sparet op under corona, som jo i den grad har lagt en dæmper på forbrugsmulighederne.

I 2020 steg den almindelige danskers samlede indlån i bankerne til over 1.000 mia. kroner eller 200.000 kr. i gennemsnit pr. voksen, hvilket naturligvis dækker over store forskelle. Samtidig er der endnu flere penge på vej til de danske lønmodtagere, og der er ingen tvivl om, at genåbningen kommer til at nyde godt af udbetalingen af indefrosne feriepenge for op til 56 mia. kroner og restskatter på op imod 20 mia. kroner. I gennemsnit kan hver danske lønmodtager se frem til omkring 13.000 kr.

Vi står således i en god position til at få sat ekstra gang i økonomien, samtidig med at der internationalt forventes en nærmest historisk vækst. Nogle sammenligner situationen med 1920’erne – de brølende 20’ere – der fulgte efter den spanske syge og afslutningen på første verdenskrig. Meget tyder da også på, at vi står foran en periode med fremgang og stigende beskæftigelse, men samtidig er det afgørende, at vi får tilpasset vores finans- og pengepolitik, så vi ikke som i 1920’erne ender med et stort brag.

 

Den grønne omstilling banker på

Når Danmark igen åbner, bliver det dog på mange måder til en ny virkelighed. Og mon ikke også det vil smitte af på forbrugsmønstrene. Corona har i den grad rusket op i mange mønstre, og de fleste af os har haft mere tid til at reflektere over livet, indholdet, og hvad der er vigtigt for os.

Det har i den grad også givet plads til at sætte den vigtige og nødvendige grønne omstilling og bæredygtige økonomi på dagsordenen - som fylder mere og mere. Både forbrugere, investorer, erhvervslivet, finanssektoren og staten er gået sammen om at bidrage – for ingen kan løfte opgaven alene. Og der er ingen tvivl om, at den grønne dagsorden også fylder mere og mere hos den enkelte. Et tydeligt bevis på det er for eksempel Energistyrelsens Bygningspulje på 250 millioner kroner til energiforbedringer, som det tog blot en halv dag at fordele blandt boligejere, der gerne vil støtte op om de nødvendige CO2-besparelser.

 

Fælles front for bæredygtig finans

Også i den finansielle sektor har vi øget fokus på at bidrage til den bæredygtige omstilling af økonomien. For første gang har finansbranchen lanceret en såkaldt bæredygtighedsredegørelse, der viser sektorens samlede indsats og bidrag til den bæredygtige omstilling. I bankerne gør vi først og fremmest en forskel i samspillet med vores kunder, for eksempel når vi rådgiver om bæredygtige valg og tilbyder grønne låne- og investeringsprodukter.

I Lån & Spar skal et grønt billån gøre det mere attraktivt for vores kunder at vælge en klimavenlig bil, og i vores boligrådgivning styrker vi vores fokus på energirenovering. Og det er kun lige begyndelsen, vi ser nu. I fremtiden glæder vi os til at bidrage endnu mere aktivt til den grønne omstilling og gøre vores til, at samfundets fælles mål om en bæredygtig fremtid opnås.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.