En vægt der balancerer

Hvorfor skal jeg betale negativ rente?

Lån & Spar har valgt at sætte en grænse for, hvornår vores kunder skal betale negative renter. Og selvom det kan virke ulogisk, at du pludselig skal betale for at have dine penge stående, så er der en god forklaring på, hvorfor tingene har ændret sig.

Danmark er en åben økonomi

For at forstå, hvordan renteniveauet kan ændre sig, skal man indledningsvis se på, hvordan Danmarks økonomi er indrettet, og hvordan den kan påvirkes. Vi er en lille, men åben, økonomi, og det betyder, at vi handler frit med andre lande. Det giver gode muligheder for vækst, men betyder også, at udviklingen i resten af verden har stor betydning for vores økonomi.

Fastkurspolitik

Danmark fører fastkurspolitik. Fastkurspolitikken betyder, at kronen er knyttet til euroen, og Nationalbanken har til opgave at holde en stabil kurs på kronen over for den europæiske valuta. Danmarks pengepolitik, dvs. Nationalbankens ageren for at holde landets økonomi og prisniveau stabil, er tæt forbundet med den Europæiske Centralbank (ECB). For at bevare en stabil valutakurs vil renterne i Nationalbanken som regel ligge tæt på ECB, hvor de har været lave eller negative de senere år.

Flere sparer op

Men hvorfor er renterne lave? Det findes der desværre ikke et entydigt svar på. Den primære årsag er, at inflationen, altså udviklingen i priser, i andre lande har været lav. Dertil kommer en stor opsparingslyst blandt borgerne og en stigende andel af ældre mennesker. Eftersom vi lever længere, får vi nemlig også flere år, hvor vi er afhængige af pensionsopsparingen.

Renten er prisen på penge, og prisen er i øjeblikket lav, fordi der på verdensplan er blevet flere opsparede penge. Det nuværende niveau er altså et udtryk for udbud og efterspørgsel. Centralbankerne reagerer derfor ved at presse renten ned for at sætte gang i økonomien og i stedet gøre det lettere for folk at låne penge. Lånene kan herefter bruges til forbrug og/eller anlægsinvesteringer, altså i maskineri, bygninger mv.

Har du stadig spørgsmål?

Vi ved, at negative renter giver anledning til undren og spørgsmål. Hvis forklaringen ovenfor skal gøres endnu tydeligere, så har Nationalbanken lavet en kort video, der opsummerer baggrunden for det nuværende renteniveau, og hvad det betyder for dig. Videoen kan ses nedenfor.

Spørgsmål og svar

Hvilken konto bliver negativ rente trukket fra?

Negativ rente bliver trukket fra den konto, hvor du har flest penge stående. Det kan f.eks. være din opsparingskonto. Det er dog et krav, at kontoen udelukkende er ejet af dig. Dvs. vi trækker ikke negativ rente fra en konto, som du deler med f.eks. din ægtefælle eller partner. 

Har du ikke en konto, som det kun er dig, der ejer, så opretter vi automatisk en ny konto til dig, som vi bruger, når vi trækker negativ rente. Det samme gælder, hvis der er en anden, der har fuldmagt til dine konti. Vi skriver til dig på mail eller i din netbank, hvis vi opretter en ny konto.

Hvad er reglerne, hvis jeg ikke har NemKonto hos Lån & Spar?

Har du ikke en NemKonto hos Lån & Spar, skal du betale 0,6% af alt, du har stående på dine konti. 

Har du en fælleskonto med en person, der ikke har en NemKonto hos os, skal den person betale negativ rente af halvdelen af de penge, I har stående på kontoen. 

Kan negativ rente trækkes fra i skat?
Ja, du kan trække renteudgiften fra i skat.
Hvornår bliver der trukket negativ rente fra min konto?
Der bliver trukket negativ rente hvert kvartal.
Hvordan er reglerne for fælleskonti?

Fælleskonti deles 50/50. 

Er du i en husstand med to voksne, og har I kun fælleskonti, kan I have 200.000 kr. i indlån, inden I skal betale negativ rente. Hvis I ikke har NemKonto hos, skal I betale negativ rente af alt, I har stående på jeres konti. 

Er de første 50.000 kr. på min lønkonto med medlemsfordele en del af de 100.000 kr.?
Ja, det er de, men du får selvfølgelig stadig 3% af de første 50.000 kr. på din konto. 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.