Familie på skovcafé

Klimakamp i udestuen


Selvfølgelig hjælper det at tage cyklen, spise mindre kød og undgå flyrejser. Men vil du som husejer sætte et vedvarende og personligt aftryk er energirenovering et godt bud på langsigtet grøn omstilling. Nye vinduer og bedre isolering gør en forskel mange år ud i fremtiden - og så skader det jo ikke, at du også sparer på varmeregningen her og nu. Klimakampen tager fart på de danske matrikler - godt hjulpet af tilskud og god tid under corona-nedlukningen.

”Klimaforandringer starter hos os selv - og netop i mit eget hus kan jeg rykke noget og gøre en indsats, der kan ses og mærkes. Det er ofte viljen til at bidrage, der driver de projekter, som vores rådgivere møder hos kunderne i dag,” siger Michael Thorbek, der er Boligchef i Lån & Spar.

Men interessen bliver naturligvis kun styrket af de gode muligheder for at opnå tilskud til energiforbedringer, som vi ser i øjeblikket. Så det gælder om at være hurtigt ude, understreger han.

 

Store tilskud til klimavenlig renovering

Da de første 250 mio. kroner i Energistyrelsens Bygningspulje til energiforbedringer i helårsboliger blev frigivet sidst i marts, blev de fordelt på blot én dag. Sidste år tog det 14 dage. Men der er flere penge på vej. Energistyrelsen regner med i alt at fordele 675 mio. kroner i år. De næste puljer forventes at blive frigivet i august og sidst i oktober.

 

Alle husejere kan bestille Energitjekket - bortset fra huse med energimærke A og B

”Interessen for energirenovering er der allerede, men tilskuddet er klart med til at øge den. Samtidig betyder den positive udvikling på boligmarkedet, at mange har fået større friværdi. Det giver plads til at finansiere de lidt større projekter til realkreditrente,” siger Michael Thorbek. Frigivelsen af de indefrosne feriepenge og masser af tid hjemme under Corona-nedlukningen har også været med til at sætte turbo på interessen, mener han.

 

Hvor begynder du?

Selv om pengene er der, er det dog ofte en udfordring for boligejerne at finde ud af, hvor de skal begynde. Du kan sjældent gøre det hele på én gang, så hvor ligger det største potentiale for klimavenlig forbedring? For at gøre det nemmere at svare på det spørgsmål har Lån & Spar indledt et samarbejde med Totalkredit om et Energitjek, der hjælper med at give overblik over de mulige projekter til energiforbedring.

Med energitjekket får du besøg af en energikonsulent, der gennemgår boligen. Efter besøget modtager du en digital energi- og vedligeholdelsesplan, der gennemgår de mulige energiforbedringer. Energitjekket indeholder også et overslag over, hvad de enkelte forbedringer koster, og hvor det bedst betaler sig at starte.

 

Brug kræfterne rigtigt

”Den prioritering er vigtig,” mener Michael Thorbek. ”Uden en professionel vurdering ved du ikke, hvor du får mest for pengene. Og som bank kan vi rådgive om og hjælpe med den økonomiske side af sagen, men vi er ikke eksperter i energibesparelser. Derfor giver Energitjekket et trygt udgangspunkt for at vælge de rigtige steder at bruge kræfterne.”

Alle husejere kan bestille Energitjekket - bortset fra huse med energimærke A og B. Standardprisen er cirka 3.500 kr. uden energimærke, men kunder hos Totalkredit og Lån & Spar kan få rabat. For at søge tilskud fra Energistyrelsens Bygningspulje er det i øvrigt et krav, at boligen har et gyldigt energimærke. Energimærket gælder i 10 år, og har din bolig ikke allerede et, kan du få det sammen med Energitjekket.

FAKTABOKS

Hvor får du mest energirenovering for pengene?

En vigtig tommelfingerregel er at kombinere almindelig renovering med energiforbedringer, hvis det kan lade sig gøre. Har du allerede planer om at renovere, så husk at tjekke, om du kan gøre noget godt for klimaet og din energiregning på samme tid. I nogle tilfælde er det et lovkrav. Skifter du fx tagdækningen, skal du efterisolere op til samme standard som ved nybyggeri.

Hvor du kan spare mest, kommer naturligvis an på din bolig. Men de største besparelser finder du typisk ved disse forbedringer:

  • Udskiftning af vinduer til energiklasse A
  • Isolering af ydervægge
  • Isolering af tag eller loft
  • Isolering af gulve
  • Installation af ventilationsanlæg med varmegenvinding
  • Udskiftning af olie- eller naturgasfyr med alternativ varmekilde

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.