
Har du sat din formue på autopilot?
Mange af os er opflasket med nogle faste økonomiske leveregler: Betal gælden af, aktier er kun for spekulanter, invester i fast ejendom. Levereglerne har på mange måder overlevet sig selv og kan endda forhindre os i at få det ud af livet, vi gerne vil. Alligevel har mange af os svært ved at slippe dem. Det mener formuechef Anders Storm, der anbefaler alle en tur op i den økonomiske helikopter.
”Alle har brug for med faste mellemrum at sætte sig ned med en rådgiver og se på deres pengesager. Det er ligegyldigt, om du har en million på kontoen eller kæmper for at få det til at løbe rundt,” fastslår Anders Storm, der er chef for det hold af formuekonsulenter, der hjælper Lån & Spars kunder med at få mest muligt ud af deres opsparinger.
Formuen på autopilot
Når vi skimter slutningen på vores arbejdsliv, bliver vi nødt til at forholde os aktivt til vores formue. Vi skal pludselig træffe beslutninger om, hvad vi vil stille op med resultatet af vores slid. Det virker uoverskueligt, og lige her slår mange af os autopiloten til, forklarer Anders Storm.
”Men det er ikke altid klogt at betale realkreditlånet helt ud. Det er ikke nødvendigvis rigtigt at placere alt, hvad du kan undvære i pensionsopsparingen. Og du bør helt sikkert overveje, hvor store beløb du vil have stående på en bankkonto med negativ rente. Ofte er vi godt klar over, at vi behøver et nyt input, men der er stor tryghed i bare at vælge det velkendte frem for at skulle tage stilling til investeringsplan, risikoprofil og bevægelser på markedet.”
Formueplanlægning handler om drømme
Derfor er bankens opgave at starte et helt andet sted - nemlig med at finde ud af, hvordan du gerne vil have, at dit liv skal være. Hvad vil du gerne opleve? Hvordan ønsker du at leve dit liv om 10 eller 20 år? Hvor længe har du lyst til at arbejde?
”Formueplanlægning handler ikke om penge, men om liv. Det vigtige er at forstå, hvad der virkelig betyder noget for den enkelte. Hvad er drømmen? Hvad er det livsprojekt, du ser frem til at realisere - og hvad skal der til for at gøre det til virkelighed? Først når vi sammen forstår det, bliver det relevant at tale om at prioritere, placere penge og om at sammensætte den optimale plan for at gøre det alt sammen til virkelighed,” siger Anders Storm.
Brug friværdien til at investere
Et af elementerne i den plan er måske at udnytte en høj friværdi i boligen til at investere. Sådan kan du sprede den samlede risiko ved at frigøre penge til lav rente, som du kan placere uden for ejendomsmarkedet. Det beskytter din formue ved en eventuel boligboble, hvor huspriserne falder drastisk.
”Mange af os er vokset op med, at mursten er en sikker investering, mens investering i aktier er mere risikabelt. Ikke desto mindre faldt huspriserne op mod 20 % under Finanskrisen - og ser du det over tid, er udsvingene på boligmarkedet og aktiemarkedet nogenlunde de samme,” understreger Anders Storm.
Afmonter usikkerheden ved at investere
”Ord som risikoprofil og spredning af risiko bliver ofte afkodet som et signal om, at nu skal vi ud på tynd is og tage en chance. Men i virkeligheden er det omvendt: Stort set al snak om risiko handler netop om at undgå den tynde is,” forklarer han.
Faktisk kan du betragte formueplanlægning som en slags forsikring, der på en gang skal beskytte din formue bedst muligt og gøre den nem at komme til, når du skal bruge den. Og med den rette sparring kan du få råd til at nå det, du gerne vil i livet.
”For mange handler det om at afmontere usikkerheden ved at investere. Ikke for at udleve drømmen om den store gevinst, men fordi vi stadig har brug for at have en økonomisk buffer til at udskifte bilen, forbedre huset eller give os en blød landing fra arbejdslivet. Derfor er det en god ide at spørge dig selv, om du er klar til at tage dig kærligt af din formue - eller om du bør ringe til en ven?”
Seneste nyheder

Tusindkronesedlerne udgår i 2025
Nationalbanken har besluttet, at tusindkronesedlen ikke længere skal være gyldig efter den 31. maj 2025. Sådan indsætter du pengene på din konto Frem til den 31.

Ledigheden fortsætter den svage stigning
Fra september til oktober steg antallet af ledige med 500, og ledigheden fortsætter således den svagt stigende udvikling, som vi har set siden april 2022.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.