Mand skriver på tavle

Sådan lander dansk økonomi efter corona-krisen

Danmarks Statistik har i dag offentliggjort tal for både ledigheden i august samt BNP for 2. kvartal 2021. Og tallene er glædeligt nyt, og kan samtidig kaste lidt lys over, hvor meget corona-krisen har kostet os.

 

Lavere ledighed og højere BNP end før corona-krisen

For det første er ledigheden opgjort til godt 101.000 ledige, hvilket er lavere end niveauet før corona-krisen. Faktisk skal vi helt tilbage til 2009 for at finde tilsvarende lave niveauer for ledigheden. Det lover godt for udviklingen i dansk økonomi i de kommende måneder.

Bruttoledighed (omregnet til fuld tid)

Derudover blev BNP-tallene også offentliggjort i dag. Og tallene viser, at BNP i 2. kvartal 2021 lå 1,9 % højere end 4. kvartal 2019 – altså før coronakrisen. Genopretningen i BNP er sket langt hurtigere end forventet.

 

Corona-krisen kostede dyrt, men kunne have været langt dyrere

Det er særdeles positivt, at både ledighed og BNP nu ligger bedre end før krisen. Samtidig kan faldet i BNP opgøres til ca. 100 mia. kr., hvilket mere eller mindre kan oversættes til prisen for corona-krisen. En pris, der nok er høj, men som er noget nær det halve af, hvad man havde frygtet.

 

Fortsat mangel på arbejdskraft kan gøre en ende på opsvinget i dansk økonomi

Det er naturligvis positivt, at ledigheden fortsætter nedad, men alligevel er det ikke uden en lille malurt i bægeret. Det betyder nemlig samtidig, at manglen på arbejdskraft er stærkt stigende. Det er derfor værd at holde øje med i de kommende måneder, om det begynder at komme til udtryk gennem kraftigere lønstigninger, for så kan opsvinget i dansk økonomi få en brat afslutning.

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.