Familie på skovcafé

Nu kan du låne flere penge til sommerhuset

Af Karsten Poul Jørgensen, boligøkonom i Lån & Spar

Ejer du sommerhus, eller er du i markedet efter et, har det længe været sådan, at dit realkreditinstitut højest måtte låne dig 60 % af husets værdi.

Den grænse er netop blevet ændret. Du kan nu låne op til 75 % af dit sommerhus værdi som realkreditlån med lav rente.

Jeg vil her se nærmere på, hvad de nye regler betyder for dig, der ejer eller gerne vil købe sommerhus. Og hvilke ændringer, du ellers skal holde øje med.

Verdens måske mest fleksible, billige og sikre måde at låne penge på

Først og fremmest mener jeg, at det er positivt, at sommerhusejere og -købere nu i højere grad kan låne penge som realkreditlån. Vi har i Danmark et fantastisk godt boligfinansieringssystem - formentlig verdens bedste - og det rummer en bred vifte af muligheder for dig, der har brug for at låne penge til en bolig.

Hvad enten din økonomi er til variabel rente, variabel rente med loft, fast rente, eller du ønsker afdragsfrihed i op til 10 år, kan du optage et fleksibelt, billigt og sikkert lån.

Billigere lån for dig, der skal købe, og bedre pris for dig, der vil sælge

De nye regler betyder, at du fremover kan bo i dit sommerhus til en lavere månedlig ydelse. Skal du låne penge til et sommerhus, der koster 1 million kroner, vil den nye mulighed for et større realkreditlån til en lavere rente nemlig betyde, at din ydelse efter skat bliver ca. 250 kroner mindre om måneden.

Vi vurderer, at de nye muligheder vil give flere handler og få priserne på sommerhuse til at stige med 3-5 %.

Er du pensionist, kan du snart bruge sommerhuset hele året

Det er dog ikke kun den nye og højere lånegrænse, der kan betyde, at vi kommer til at se flere sommerhuse skifte ejere og til en højere pris. Regeringen vil nemlig også ændre reglerne for, hvor længe du skal have ejet dit sommerhus, før du må bo i det året rundt.

I dag skal du have ejet dit sommerhus i otte år, før du må bruge det som helårsbolig. Får regeringen sin nye planlov igennem, vil du fremover kunne flytte fast ind i dit sommerhus efter bare et år, hvis du er pensionist (læs mere under artiklen). For alle andre lægger den nye planlov også op til mere tid i sommerhuset. Bliver den vedtaget, får du nemlig lov at overnatte i dit sommerhus i 34 uger om året. I dag er grænsen 26 uger.

Efterspørgslen vil stige betragteligt

Vi vurderer, at den nye planlov vil øge efterspørgslen efter sommerhuse ganske betragteligt - og nok med endnu større effekt end den nye, højere lånegrænse.

Det er klart, at ikke alle sommerhuse er bygget, så de egner sig til en kold vinterdag. Men vi kan sagtens komme til at se en øget efterspørgsel efter nyere sommerhuse, der er godt isoleret og ligger fornuftigt, hvis vi får en ny planlov. Og vi kan så forvente, at den stigende efterspørgsel vil føre til stigende priser.

Nationalbanken imod

Ikke alle klapper i hænderne over den nye lånegrænse. Nationalbanken har advaret regeringen imod at øge mulighederne for at låne penge, nu hvor dansk økonomi allerede er flere år inde i et moderat økonomisk opsving. Nationalbanken frygter, at større lån vil føre til prisbobler på markedet for sommerhuse. Det kan i sidste ende skade sikkerheden bag realkreditobligationerne.

Tænker du på at købe sommerhus, skal du måske ud at kigge på markedet nu?

* Du vil, som lovforslaget ligger nu, have lov til at bo i dit fritidshus efter et år, hvis du er 65 år, førtidspensionist, efterlønsmodtager, modtager fleksydelse eller er 60 år eller mere og modtager pension.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.