Kvinde i bus med mobil

Optimer din årsopgørelse

Er du også spændt på, om du får skattebonus eller skattesmæk i år? Så kan du nu se din årsopgørelse for 2016 på SKAT's hjemmeside - selv om du måske skal regne med lidt ventetid foran skærmen. Vi har samlet fem gode råd, som du skal være særlig opmærksom på, når du kan komme til din årsopgørelse for 2016.

1. Indberet de fradrag du selv skal indtaste

Ikke alle tal til din årsopgørelse bliver indberettet automatisk. Derfor er der nogle fradrag, du skal være særligt opmærksom på ikke at snyde dig selv for:

 • Kørselsfradrag

  Har du mere end 24 kilometer til og fra arbejde sammenlagt, kan du få fradrag for hver kørte kilometer ud over det. Om du cykler, kører i bus eller bil gør ingen forskel. Har du i løbet af året skiftet arbejdsgiver og fået længere til arbejde, kan du have mange penge til gode hos SKAT, hvis du ikke har indberettet kørselsfradraget.

  Og husk, det er den hurtigste - ikke den korteste - vej, der gælder, hvis du kører i bil. Det betyder, at du kan få fradrag for en længere rute, hvis du kan dokumentere, at det er den hurtigste rute.

 • Håndværkerfradrag/servicefradrag

  I 2016 kunne du få fradrag for op til 12.000 kr. pr. person i din husstand over 18 år til håndværkydelser (grøn istandsættelse og energirådgivning) og 6.000 kr. til serviceydelser (rengøring, vinduespudsning) eller havearbejde. Fradraget bliver ikke automatisk indberettet, det skal du selv gøre på skat.dk.

 • Børne- og underholdsbidrag

  Har du en privat aftale, og er du den betalende part, skal du huske at indberette dine bidrag til SKAT. 

 • Rejsefradrag

  Har du været på efteruddannelse eller forretningsrejse og selv betalt for kost og logi, kan du få fradrag for dine omkostninger. 

2. Tjek de øvrige oplysninger i årsopgørelsen

De fleste punkter i din årsopgørelse bliver i dag automatisk indberettet. Men vi anbefaler alligevel, at du kontrollerer samtlige punkter i årsopgørelsen for at sikre, at de er korrekt indberettet. 

Et eksempel kan være, at har du givet penge til Røde Kors, Unicef eller andre velgørende foreninger. Den slags donationer giver dig et fradrag op til 15.000 kr. Det er foreningerne, som har oplysningspligten til SKAT, men det er alligevel en god idé at kontrollere, at indberetningerne er korrekte. Har du f.eks. givet et bidrag via Swipp, MobilePay eller SMS, kan du stadig nå at få fradrag for dine bidrag, hvis foreningen ikke har indberettet beløbet på din årsopgørelse. Men du skal så selv kontakte foreningen og dokumentere, at indbetalingen er fra dig. Du kan ikke få fradrag for kontante donationer. 

3. Foretag evt. ændringer senest 30. marts

Husk at indberette dine fradrag inden 30. marts 2016, hvis du vil have restskatten udbetalt den 11. april, hvor SKAT første gang udbetaler restskat. 

Overskydende skat op til 100.000 kr. bliver sat ind på din NemKonto tirsdag den 11. april. Får du mere end 100.000 kr. tilbage i skat, får du først penge på din NemKonto senere.

4. Betal evt. restskat med det samme

Er du ikke blandt dem, der får penge tilbage i skat, men skal du i stedet betale penge tilbage til Skat? Så anbefaler vi, at du får betalt din restskat hurtigst muligt via TastSelv. Så skal du ikke betale unødige renter til SKAT.

5. Overvej om du skal ændre din forskudsopgørelse for 2017

Har du ikke allerede ændret din forskudsopgørelse for 2017 - eller er der sket ændringer siden du gjorde det - er nu måske et godt tidspunkt at gøre det på. Det kan betyde, at du næste år undgår en ubehagelig overraskelse, når SKAT sender dig din årsopgørelse for 2017. Du kan ændre din forskudsopgørelse på skat.dk.

Bemærk: Er du selvstændig, og skal du udfylde den udvidede selvangivelse så husk at gøre det inden den 2. juli 2017.

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.