
Optimer din årsopgørelse
1. Indberet de fradrag du selv skal indtaste
Ikke alle tal til din årsopgørelse bliver indberettet automatisk. Derfor er der nogle fradrag, du skal være særligt opmærksom på ikke at snyde dig selv for:
-
Kørselsfradrag
Har du mere end 24 kilometer til og fra arbejde sammenlagt, kan du få fradrag for hver kørte kilometer ud over det. Om du cykler, kører i bus eller bil gør ingen forskel. Har du i løbet af året skiftet arbejdsgiver og fået længere til arbejde, kan du have mange penge til gode hos SKAT, hvis du ikke har indberettet kørselsfradraget.
Og husk, det er den hurtigste - ikke den korteste - vej, der gælder, hvis du kører i bil. Det betyder, at du kan få fradrag for en længere rute, hvis du kan dokumentere, at det er den hurtigste rute.
-
Håndværkerfradrag/servicefradrag
I 2016 kunne du få fradrag for op til 12.000 kr. pr. person i din husstand over 18 år til håndværkydelser (grøn istandsættelse og energirådgivning) og 6.000 kr. til serviceydelser (rengøring, vinduespudsning) eller havearbejde. Fradraget bliver ikke automatisk indberettet, det skal du selv gøre på skat.dk.
-
Børne- og underholdsbidrag
Har du en privat aftale, og er du den betalende part, skal du huske at indberette dine bidrag til SKAT.
-
Rejsefradrag
Har du været på efteruddannelse eller forretningsrejse og selv betalt for kost og logi, kan du få fradrag for dine omkostninger.
2. Tjek de øvrige oplysninger i årsopgørelsen
De fleste punkter i din årsopgørelse bliver i dag automatisk indberettet. Men vi anbefaler alligevel, at du kontrollerer samtlige punkter i årsopgørelsen for at sikre, at de er korrekt indberettet.
Et eksempel kan være, at har du givet penge til Røde Kors, Unicef eller andre velgørende foreninger. Den slags donationer giver dig et fradrag op til 15.000 kr. Det er foreningerne, som har oplysningspligten til SKAT, men det er alligevel en god idé at kontrollere, at indberetningerne er korrekte. Har du f.eks. givet et bidrag via Swipp, MobilePay eller SMS, kan du stadig nå at få fradrag for dine bidrag, hvis foreningen ikke har indberettet beløbet på din årsopgørelse. Men du skal så selv kontakte foreningen og dokumentere, at indbetalingen er fra dig. Du kan ikke få fradrag for kontante donationer.
3. Foretag evt. ændringer senest 30. marts
Husk at indberette dine fradrag inden 30. marts 2016, hvis du vil have restskatten udbetalt den 11. april, hvor SKAT første gang udbetaler restskat.
Overskydende skat op til 100.000 kr. bliver sat ind på din NemKonto tirsdag den 11. april. Får du mere end 100.000 kr. tilbage i skat, får du først penge på din NemKonto senere.
4. Betal evt. restskat med det samme
Er du ikke blandt dem, der får penge tilbage i skat, men skal du i stedet betale penge tilbage til Skat? Så anbefaler vi, at du får betalt din restskat hurtigst muligt via TastSelv. Så skal du ikke betale unødige renter til SKAT.
5. Overvej om du skal ændre din forskudsopgørelse for 2017
Har du ikke allerede ændret din forskudsopgørelse for 2017 - eller er der sket ændringer siden du gjorde det - er nu måske et godt tidspunkt at gøre det på. Det kan betyde, at du næste år undgår en ubehagelig overraskelse, når SKAT sender dig din årsopgørelse for 2017. Du kan ændre din forskudsopgørelse på skat.dk.
Bemærk: Er du selvstændig, og skal du udfylde den udvidede selvangivelse så husk at gøre det inden den 2. juli 2017.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.