Superlån logo

Skal jeg vælge 1,5% ”superlånet”?

Karsten Poul Jørgensen Boligøkonom i Lån & Spar

Renten på fastforrentede realkreditlån har aldrig været så lav, som den er lige nu. 

Det betyder, at hvis du står over for at skulle optage et 30-årigt fastforrentet realkreditlån, er ”superlånet” i 1,5% obligationen et oplagt valg. Lånet fås med eller uden afdrag. 

Det er ikke uden grund, at 1,5%-lånet har fået navnet ”superlånet”. Der er nemlig tale om historisk høje kurser på 1,5% fastforrentede realkreditlån - så du har god grund til at glæde dig, hvis du står over for at skulle optage et realkreditlån.

Der er faktisk også åbnet mulighed for at optage et 1% fastforrentet 30-årigt lån, men kursen på obligationen er pt. så lav, at vi ikke anbefaler det.

Hvad hvis jeg har et 2,5% eller 3% fastforrentet realkreditlån?

Med det nuværende lave - og faldende - renteniveau er det en rigtig god ide for mange boligejere med 2,5% eller 3% fastforrentede lån at nedkonvertere realkreditlånet til et nyt lån med lavere rente. 

Mange har allerede benyttet sig af muligheden, og flere medier beskriver udviklingen som en ”konverteringsbølge”.

Ved en nedkonvertering, erstatter du det nuværende lån med et nyt lån, der har lavere rente. Det lyder jo som en helt oplagt ide, men du skal være opmærksom på, at der er omkostninger forbundet med en nedkonvertering. Desuden vil der oftest vil være et kurstab på det nye lån.

I foråret 2019 er kurserne på 1,5 % ”superlånet” dog så høje, at kurstabet er særdeles beskedent. 

Kan også være en fordel, hvis renten stiger 

Med et fastforrentet realkreditlån på 1,5 % er du i en god position, hvis renten skulle begynde at stige, for så vil der nemlig opstå mulighed for en opkonvertering. 

En opkonvertering betyder, at du indfrier dit gamle lån til en lavere kurs – altså for et mindre beløb, mens du samtidig optager et nyt og mindre lån, men med en højere rente. På den måde sænker du restgælden på dit lån. Og da kursfølsomheden på 1,5 %-lånet er meget stor, skal der ikke ret store renteændringer til, før en opkonvertering begynder at blive interessant.

Eksempel på konvertering af lån

Hvis vi tager udgangspunkt i et lån på 2 mio. kr. uden afdrag, ser tallene sådan ud (uden hensyn til bidragssatsen):

Lånetype


Du skal altså overveje, om du vil tage et lån med et kurstab på 52.000 kr., men hvor ydelsen er 1.655 kr. lavere efter skat (hvis du i dag har et 3%-lån) eller 1.089 kr. lavere efter skat (hvis du i dag har et 2,5%-lån).

Umiddelbart virker det måske som et stort kurstab for at få et lån, hvor ydelsen er en smule mindre, men det er jo kun et spørgsmål om tid (typisk 2-3 år), før besparelsen på ydelsen overstiger kurstabet. Al besparelse er derefter ren gevinst. 

Og som tidligere nævnt, bliver fordelen ved 1,5%-lånet kun større, hvis renten begynder at stige.

Spørg din personlige rådgiver, hvis du er i tvivl

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du er tvivl om det er en fordel for dig at konvertere til et 1,5% realkreditlån med eller uden afdrag. Din personlige rådgiver er altid klar til at tale med dig. Ring på 3378 2000 for at aftale et møde med en personlig boligrådgiver. Du kan også booke mødet direkte i netbanken.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.