Lån & Spar ATM

Sæt gang i økonomien med dine indefrosne feriepenge

For at sætte gang i forbruget igen, skabe økonomisk fremgang og sikre arbejdspladser kan du fra 1. oktober vælge at få op til tre ugers indefrosne feriepenge udbetalt.

Det er naturligvis helt op til dig, om du vil bruge pengene nu eller spare dem op. Min klare opfordring som økonom er, at du bruger pengene på noget, der gavner dig selv, de danske arbejdspladser og miljøet.

Giv håndværkerne noget at rive i

Du kan fx vælge at kombinere de indefrosne feriepenge med håndværkerfradraget - gerne så du både bruger dit fradrag fra 2020 og 2021. Håndværkerfradraget er todelt og kan både bruges til håndværkerarbejde og serviceydelser som rengøring, havearbejde og børnepasning.

Det sætter både gang i hjulene i det danske erhvervsliv og er en god mulighed for at få pengene til at strække lidt længere.

Investér lidt ekstra i miljøet

Hvorfor ikke bruge dine indefrosne feriepenge til at gavne miljøet? Du kan fx bruge de ekstra penge på en energibesparende varmepumpe til enten huset eller sommerhuset.

Det kan også være en idé at skifte en knapt så energirigtig bil ud med en hybrid- eller elbil. Hvis du ikke er klar til at skifte bilen ud, er en anden mulighed at købe en elcykel, fx en Christianiacykel med elmotor, som gør de længere ture og de daglige indkøb mere overkommelige og dermed mindsker din bilkørsel.

Spar op, hvis du frygter at blive ledig

Det kan naturligvis også være en god idé at få pengene udbetalt uden at bruge dem, hvis du frygter, at dit job kan være i fare, hvis vi ikke får mere gang i økonomien. Så er der lidt ekstra på kontoen, hvis du får en periode på dagpenge frem til næste job.

Sådan forrentes de indefrosne feriepenge

Lader du pengene forblive indefrosne, opnår alle den samme forrentning. Forrentningen afhænger dels af lønudviklingen og dels af afkastet hos Lønmodtagernes Feriemidler, som er den fond, der forvalter feriepengene. Afkastet beskattes løbende med 15,3 %. I praksis vil det nok betyde en forrentning på 2-4 % mere end inflationen.

Beskatningen er lempeligere i forhold til beskatningen af frie midler. Det betyder, at du skal påtage dig en større investeringsrisiko for at opnå et tilsvarende afkast, hvis du hæver feriepengene for selv at investere dem.

Så meget får du udbetalt

Tre ugers feriepenge svarer som tommelfingerregel til 90 % af din normale månedsløn før skat.

Tjener du under 41.000 kr. om måneden, kan du efter skat forvente at få udbetalt 49 % af din normale månedsløn før skat. Det betyder, at hvis du normalt tjener 40.000 før skat, så kan du regne med at få udbetalt ca. 19.400 kr.

Tjener du derimod mere end 41.000 kr. om måneden, kan du forvente at få 35 % udbetalt efter skat. Hvis du normalt tjener 60.000 kr. om måneden før skat, kan du altså også regne med få udbetalt ca. 21.000 kr. Forskellen skyldes topskatten på 15 %.

Hvis du får feriepengene udbetalt i 2020, påvirker de ikke andre offentlige ydelser. Vælger du at lade pengene stå indtil din pensionsalder, kan de få indflydelse på din folkepension.

Hvornår kan jeg få dem udbetalt?

Fra 1. oktober til 1. december kan du på borger.dk bede om at få op til tre ugers feriepenge udbetalt. Der går to uger, fra du vælger at få udbetalt pengene, til de står på din NemKonto.

Hvis du får pengene udbetalt

Feriepengene beskattes i 2020, når du vælger at få dem udbetalt. 

Hvis du betaler topskat
Hvis du får pengene udbetalt, og du i forvejen betaler topskat, kommer du under alle omstændigheder til at betale de 15 % ekstra i 2020.

Hvis din arbejdsgiver lader pengene stå i virksomheden
Hvis du vælger ikke at hæve feriepengene, betaler du først skat af pengene, når du får dem udbetalt.

Sådan undgår du topskat

Hvis du vælger at få udbetalt pengene

Så kan du undgå eller udskyde topskatten ved at indbetale dem på en pensionsordning, som giver fradrag i topskatten. Det kan du enten gøre ved at aftale en ekstraordinær indbetaling på en arbejdsgiverordning eller ved at oprette en indeksordning i et pengeinstitut.

Om du undslipper topskatten helt eller blot udskyder den, afhænger af om du på et senere tidspunkt får så stor en pensionsindtægt, at du skal betale topskat af den, og/eller du bliver modregnet i offentlige ydelser.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.