Lommeregner

2019 er startet ud som et af de bedste investeringsår

2018 var et rigtig dårligt investeringsår med mange store tab. Det sætter naturligt fokus på risikoen ved at investere og på vigtigheden af rådgivning.

Af Kai Lindberg, cheføkonom i Lån & Spar

Vi skal helt tilbage til 2008 for at finde et år, hvor det gik lige så dårligt som 2018. Det betyder desværre ikke, at det er sikkert, at der går 10 år, før vi igen oplever sløje afkast eller direkte tab.

2019 er startet rigtig godt

Året er startet med store afkast på de fleste typer af investeringer. Om det også kommer til at være resultatet for året som helhed, kan kun fremtiden vise. Rigtig mange økonomiske forhold taler for, at tabene i 2018 afspejlede, at samfundsøkonomien er gået ned i gear - og måske kommer til at rulle baglæns i 2019.

Væksten blev løbende nedjusteret i 2018. Tyskland og Europa er klart på vej ned, usikkerheden om Brexit og de sydeuropæiske statsbudgetter er høj. Den amerikanske centralbank har atypisk skiftet kurs i forhold til normalisering af renten. Den Europæiske Centralbank er end ikke begyndt på en normalisering, og de danske statsfinanser har skuffet. 

Og så er der spørgsmålet om, hvordan man i Europa vil bekæmpe en eventuelt ny krise - ved at sænke renterne til minus 2, 3 eller 4 %?

Tiden - den vigtigste faktor

Investeringshorisonten - altså længden af den perioden du har tænkt dig at holde din investering - er den vigtigste faktor, når du skal beslutte, hvilken risiko du vil påtage dig i dine investeringer.

Hvis tidshorisonten for din investering er lang nok, kan du regne med, at aktier giver et bedre afkast end obligationer, og at obligationer giver et bedre afkast end kontanter. 

Det viser en opgørelse over danske investeringer siden 1995:

  • Aktier har givet 12 % i gennemsnit, men tab på 50 % i det værste år og tab på 40 % over 3-årige perioder.
  • Obligationer har givet 5,5 % i gennemsnit og et tab på 4 % det værste år, men aldrig et tab over en 3 årige periode.
  • Kontanter har givet 1,5 % i gennemsnit, og kun tab i de tilfælde, hvor banker er lukket, og dele af indestående derfor er gået tabt.

Spredning af din investering mindsker risikoen

Hvis du rammer plet, og vælger den helt rigtige aktie, der stiger ind i himlen, er der naturligvis ikke noget, der kan slå det afkast, og så er risikoen ligegyldig. 

Hvis du ikke er sikker på, hvad der er den helt rigtig aktie, er du bedst tjent med at sprede dine investeringer fx mellem forskellige aktier eller mellem aktier og obligationer. Ved at gøre det får du i gennemsnit et bedre afkast og en lavere risiko.

De fleste aktier har en risiko målt som hvor meget kursen ændrer sig op og ned - på mellem 25 og 40 %. 

Jo flere aktier, du spreder dine investeringer over, desto lavere bliver risikoen i den samlede investering. Vælger du en stor spredning, kan risikoen komme helt ned under 10 %.


Spørg din rådgiver, hvis du er i tvivl

Hvis du er i tvivl, om dine penge er rigtigt investeret, så husk at din personlige rådgiver altid er klar til at tale investering med dig. Du kan booke et møde direkte i netbanken eller gennem vores Zapp app.

Zapp app'en kan downloades via Netbank eller via mobil/Zapp.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.