Par ved PC

Køb bolig til dine forældre og få kontante fordele

Det er ikke kun forældre, der køber bolig til deres børn. Flere voksne børn vælger at købe et hus eller en lejlighed til deres forældre - et såkaldt omvendt forældrekøb. Du køber boligen, og dine forældre betaler leje til dig.

Når du køber en lejlighed eller et hus til dine forældre, er du med til at sikre, at dine forældre får en bolig, der passer til netop deres behov. Men et omvendt forældrekøb kan også være en god investering og give dig skattemæssige fordele.

Lån billigt til en tryg base

Du behøver ikke nødvendigvis købe en ny bolig til dine forældre. Du kan også vælge at købe dine forældres nuværende bolig og leje den ud til dem. På den måde får du kontante fordele samtidig med, du giver dine forældre en tryg base.

Når du køber dine forældres hus eller lejlighed, kan du købe boligen til 15 % under den offentlige ejendomsvurdering. Det betyder, at du både kan få forskud på evt. arv og samtidig finansiere dit boligkøb billigere, end hvis du købte boligen under normale omstændigheder. 

Nøglen er, at den reelle ejendomsværdi oftest er højere end den offentlige ejendomsvurdering. Men realkreditinstitutter, som f.eks. Totalkredit, giver dig mulighed for at få et realkreditlån på op til 80 % af boligens reelle værdi. 

Et eksempel: Dine forældres bolig er 1,8 millioner kr. værd ifølge den offentlige ejendomsvurdering, mens den reelle ejendomsværdi er 2 millioner kr. Du kan derfor købe boligen for 1,53 millioner kr., men få et realkreditlån på 1,6 millioner kr. Med det nuværende renteniveau koster et lån i den størrelsesorden ca. 3.000 kr. om måneden uden afdrag.

Hvordan laver jeg et omvendt forældrekøb?

  • Tal med din bank og se, om det økonomisk er muligt for dig at købe et hus eller en lejlighed til dine forældre 
  • Tag kontakt til en revisor eller advokat, som kan rådgive dig om dine skattemæssige muligheder og hjælpe dig med at udarbejde en lejekontrakt.

Gode råd, inden du køber bolig til dine forældre

  • Undersøg, hvad dine forældre skal betale i husleje. Huslejen skal afspejle markedslejen for en tilsvarende bolig i samme område. Hvis huslejen sættes for lavt, kan dine forældre blive beskattet af forskellen.
  • Køb en bolig, der er langtidsholdbar for dine forældre. Er det nemt at handle, besøge venner og dyrke fritidsinteresser?
  • Overvej, om du vil købe ejer- eller andelsbolig. Udlejningsreglerne kan være forskellige afhængig af, hvilken forening du vælger.
  • Undersøg, om dine forældre kan få boligstøtte.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.