Tre kvinder på shopping-tur

Forbrugerpriserne: Største stigning siden 2017!


I april måned steg forbrugerpriserne med 1,5% i forhold til samme måned sidste år. Det er den største stigning siden 2017.

Der er dog – endnu – ikke grund til at frygte stigende inflation. Størstedelen af stigningen i forbrugerpriserne skyldes stigende benzin- og dieselpriser, samt prisstigninger på tobak. Der er derfor alt mulig grund til at tro, at stigningen i inflationen er midlertidig. Kerneinflationen viser da også en mere moderat stigning på bare 0,9% om året.

Som figuren herunder viser, har inflationen ikke været i nærheden af centralbankernes målsætning om ”under, men tæt på 2%” siden 2013.


Inflationen stiger



Hvad betyder det for de danske forbrugere?

Det betyder for det første, at forbrugerne fortsat er sikret reallønsstigninger. Lønningerne stiger med 1,5 – 2% om året, og når forbrugerprisindekset stiger med 1,5%, ja, så vil de danske forbrugere opleve, at de får lidt flere penge mellem hænderne. Samtidig vil ikke-rygere, og danskere der ikke har bil, opleve en endnu større stigning.

For det andet vil de danske forbrugere opleve, at udgifterne til deres månedlige husholdningsbudget ikke stiger nævneværdigt. Det betyder, at de fleste får muligheden for at vælge mellem at forbruge lidt mere eller at spare mere op.

Og for det tredje betyder den lave inflation, som jo er centralbankernes primære fokus, at rentestigninger fortsat ligger langt ude i fremtiden. Så de danske forbrugere ser ud til at kunne nyde godt af lave renter i en rum tid endnu.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.