Kaffe i køkkenet

Sådan slipper du for bekymringerne

Har du penge stående, der bare 'samler støv', er du ikke alene. Alt for mange har opsparede penge, som ikke bliver investeret. Men hvorfor er det svært at komme i gang, når inflation og et ekstremt lavt renteniveau stille og roligt gør opsparingen mindre værd? Investeringsrådgiver Tonny Vest har set lidt på, hvorfor det er så svært at få investeret - og hvordan vi slipper vores bekymringer.

Af investeringsrådgiver Tonny Vest, Lån & Spar

Har du svært ved at komme i gang med at investere din opsparing, er du ikke alene. Jeg rådgiver mange kunder, som har samme oplevelse. 

Samtidig kan jeg kun sige: Det er i hovedreglen kun en god ide at have din pensionsordning stående kontant, hvis du er tæt på udbetalingstidspunktet, Ellers skal pengene investeres. 

Samme princip gælder din opsparing af frie midler - altså de penge, du har sparet op gennem arbejde, boligsalg, arv eller andet. Behold de penge på kontoen, som du skal bruge på kort sigt, og invester resten.

Hvorfor det er så vigtigt, ser vi rigeligt demonstreret i øjeblikket: Har du kontanter stående, udhuler den løbende inflation stille og roligt din opsparing. Så hvis opsparingen skal forsvares, må du investere den. 

Frygten for at miste penge

Penge har ingen følelser. Men for de fleste af os er der stor glæde ved at få flere penge, ligesom vi kan føle stor angst for at miste dem. Forskning viser faktisk, at angsten for at MISTE penge fylder mere end glæden ved at FÅ penge.
Når vi skal investere penge, blinker angsten for at miste dem i mange af os. Historier i medierne, hvor katastrofer og konflikter fylder meget, styrker vores bekymringer og gør ikke beslutningen nemmere.

Investorer læser de samme historier. Men her blinker håbet om at forsvare og helst øge deres penge. Lad os derfor kigge med ind i hjernen på en investor og se, hvad vi kan lære af dem. 


Tænk som en investor

Nyheder vækker følelser i os alle. Men tolkningen af en nyhed kan være vidt forskellig. Lad os tage et aktuelt eksempel: Donald Trump vil bygge en mur, fordi han ønsker at forhindre mexicanere i at komme illegalt ind i USA.
Set i et humanistisk perspektiv vil vores hjerner associere med andre mure, der er bygget, og umiddelbart konkludere, at det ikke er et åbent og venligt træk, der sikrer fred og samhandel. Nogle vil tænke negative tanker, og andre tænker positive tanker om effekten af murene.

Investoren derimod forholder sig til, hvilke børsnoterede virksomheder der skal levere byggematerialer til muren, og hvordan det vil påvirke mulige leverandørers markedsværdi på aktiemarkedet.

Investoren prøver også at regne på, hvordan muren vil påvirke de børsnoterede virksomheders adgang til arbejdskraft, og om deres varer eventuelt vil blive pålagt told, og hvordan deres konkurrencedygtighed vil blive påvirket. Kort sagt: Hvem vinder, og hvem taber? Hvad skal jeg investere i eller sælge? 


Sådan kommer du af med din bekymring

Vi forlader investorens hjerne igen. For selv om vi låner hans eller hendes tankegang, vil mange af os stadig være bekymrede for, om vi nu også kan vælge den rigtige investering og det rigtige tidspunkt. Og derfor tøver vi stadig med at investere vores penge. 

De fleste kender - og kan måske nikke genkendende til - mundheldet om, at 90 % af vores bekymringer ikke bliver til noget. Er du stadig bekymret for de sidste 10 %, kan jeg kun anbefale følgende investeringsstrategi for at gøre dig fri af dine bekymringer: Tag en snak med en investeringsrådgiver her i banken. Så I sammen kan sikre, at du spreder din risiko på forskellige slags investeringer. 

Renters rente er en god ven, og hvis du forsvarer din opsparing mod den pt. lave rente og løbende inflation, har du én ting mindre at bekymre dig om!

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.