Familie ved morgenbord

Tre gode grunde til, at du skal skifte lån nu

Har du et variabelt forrentet realkreditlån, bør du ligesom hundredetusinder andre danskere overveje at lægge dit lån om nu. Også selv du i første omgang skal betale en højere rente. Det nuværende ekstremt lave renteniveau fra den Europæiske Centralbank og Danmarks Nationalbank nærmer sig sin afslutning. Det kan betyde, at tiden er inde til et fastforrentet lån. Boligøkonom Karsten Poul Jørgensen guider dig.

Af Karsten Poul Jørgensen, boligøkonom, Lån & Spar

Vi kan godt forvente, at de variable korte renter forbliver lave et par år endnu. Men meget tyder på, at vi skal indstille os på, at de lange renter begynder at stige allerede i 2017.

Har du et variabelt forrentet boliglån, betyder det, at du skal overveje at lægge dit lån om til fast rente.

Præcist hvornår det er optimalt for dig at lægge dit lån om, er som altid umuligt at sige. Men det fastforrentede 2,5 %-lån ligger tæt på kurs 100, og derfor kunne nu faktisk være et rigtigt godt tidspunkt.

Samtidig er jeg med på, at det for mange af os føles 'ulogisk' at gå fra et billigt variabelt forrentet lån til et dyrere fastforrentet lån, mens renten fortsat er lav. Jeg vil derfor gennemgå tre gode grunde til at tage den måske svære beslutning nu:

Derfor skal du skifte dit billige variabelt forrentede lån ud med et dyrere fastforrentet lån

  1. Stiger renten kraftigt, kan renten på dit variabelt forrentede lån hurtigt stige over de 2,5 %, som er den nuværende faste rente. Og så er det fastforrentede 2,5 %-lån pludselig et 'billigt' lån sammenlignet med det variabelt forrentede lån
  2. Stiger renten, falder obligationerne bag dit lån i kurs. Det betyder, at du kan indfri dit fastforrentede lån til en underkurs. Har du lånt en million kroner, får du en 'rabat' på ca. 70.000 kr. for hvert procentpoint, renten stiger. Derefter kan du vælge at tage et nyt og lidt dyrere fastforrentet lån, eller du kan vende tilbage til et variabelt forrentet lån
  3. Ønsker du at holde fast i den særdeles lave rente på dit variabelt forrentede boliglån, kan du selvfølgelig vælge at vente med at konvertere. Men venter du, til også de korte renter begynder at stige, risikerer du, at renten er steget til 3 eller 3,5 % på det fastforrentede lån, når du vil omlægge

Sidst, men ikke mindst vil jeg tilføje, at hvis renten mod forventning falder yderligere, så er skaden begrænset. Du vil så kunne nedkonvertere dit fastforrentede lån til en lavere rente mod et relativt lille kurstab.

 

Spred din risiko - også på boliglånet 

Inden du tager beslutningen om et omlægge dit lån, kan du overveje at tage et af de allermest centrale investorråd med i dine overvejelser: Nemlig spredning af risiko.

Jeg kan i mit arbejde se, at risikospredning er blevet en mere og mere populær disciplin blandt boligejere med større lån de senere år. Og har du en realkreditgæld på 2 millioner kroner eller derover, er det da også en oplagt mulighed at opdele dit lån i to: Halvdelen til variabel rente, halvdelen til fast rente.

Vælger du risikospredningsmodellen, kan du ikke længere lave den fuldstændigt perfekte konvertering - men den er nu også nærmest umuligt at ramme.

Med spredning af dine lån får du noget positivt ud af renteudviklingen, uanset om renten stiger eller falder:

- Stiger renten, får du fordel af lånet med fast rente. Du kan nu opkonvertere og indfri dit lån til en underkurs (som i eksemplet ovenfor)

- Falder renten, får du fordel af dit variabelt forrentede lån. Her vil renten falde ved næste rentefastsættelse. Samtidig kan du nedkonvertere dit fastforrentede lån.


Book din rådgiver 

Umiddelbart vil jeg opfordre alle boligejere med et variabelt forrentet lån til at overveje at lægge i hvert fald en del af deres realkreditfinansiering i et lån med fast rente. Er du i tvivl om, hvordan din boligøkonomi er bedst skruet sammen, kan du altid booke et møde med din rådgiver. 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.