Boligmarkedet

2020-udsigten for boligejere 

Når prisen går op og renten ned, kan man ikke ønske sig mere som boligejer. Det skulle da lige være nye attraktive lånemuligheder - og dét ønske gik også i opfyldelse i 2019. Souschef Karsten Poul Jørgensen gør status og kigger ind i 2020, hvor der er udsigt til afmatning i den internationale økonomi. Hvad så med renter og boligpriser?

2019 har været et godt år for rigtig mange danske boligejere.

Huspriserne er steget med 2 - 4 % i gennemsnit, og priserne på ejerlejligheder er stabile efter et mindre fald tidligere på året. Status her i december er, at priserne på ejerlejligheder nu går lidt opad igen.

Renterne er faldet fra godt 2 % i starten af 2019 til nu lidt over 1 %. Sammen med de stigende priser er det godt for boligejerne. Det giver nemlig ro på økonomien og mulighed for tillægslån, så der f.eks. bliver råd til ny bil, nyt køkken eller måske en tiltrængt udskiftning af gamle vinduer til nye, pænere og mere energirigtige.

 

Fastforrentede 1 %-lån satte rekord

2019 var et rekordår for omlægninger af realkreditlån. Virkelig mange boligejere udnyttede muligheden for at skifte til nye attraktive lån med lavere rente. Det har givet tydelige og mærkbare besparelser på månedsbudgetterne i små og store husholdninger over hele landet.

Et godt tip: Hvis du ikke har omlagt dit realkreditlån til et 1 % fastforrentet lån endnu, er der mulighed for at få det gjort i starten af næste år. Næste opsigelsesfrist for fastforrentede realkreditlån er 31. januar 2020.

 

Friværdien fortsætter med at stige

Selvom vi nok ikke undgår, at den globale økonomi går et gear eller to ned til næste år, ser 2020 ud til at blive et ganske pænt år for danske boligejere. Både med hensyn til friværdi og renteniveau.

Jeg forventer, at boligpriserne fortsætter med at stige med 2 - 4 % om året. Det er godt nyt, for det betyder i gennemsnit, at friværdien i dit hus eller din ejerlejlighed bliver 60-70.000 kr. højere i løbet af næste år.

 

Renterne holder sig i ro og reallønnen stiger

Renterne ser ud til at holde sig i ro på det nuværende rekordlave niveau et godt stykke tid endnu. Den Europæiske Centralbank har endda genstartet et opkøbsprogram, der kan presse renterne endnu længere ned i 2020. Der er altså ingen grund til at frygte, at den positive udvikling på boligmarkedet bliver forstyrret af stigende renter.

Og der er flere gode tegn. Danskernes indkomster steg med 2 - 2,5 % i 2019, og det ser ud til at fortsætte næste år. Med en inflation på omkring 1 %, giver det pæne reallønsstigninger. Det betyder, at der bliver flere penge at købe boliger for - og den øgede efterspørgsel sikrer så, at priserne fortsætter med at stige.

Alt i alt ser det altså ret fornuftigt ud for boligejerne til næste år. Både i form af stigende boligpriser, stigende indkomster og lave renter. Desuden ser beskæftigelsen ud til at stige svagt, mens ledigheden sandsynligvis også kommer til at stige en smule. Heldigvis ikke nok til at rokke ved den generelt positive udvikling på boligmarkedet.

... så måske bliver gaverne under juletræet ekstra store i år. God jul og godt boligår.

En gris på himlen

Sidste chance for at overføre penge i 2019

Vil du sætte penge ind på din pension i 2019? Eller overføre penge til andre konti?

Måler på næsten max

Har du husket at sætte penge ind på din pension i 2019?

Nu er det snart sidste chance for at sætte penge ind på din pension, hvis du vil have fradrag i 2019.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.