I år bliver sommeren noget for sig selv

I år bliver sommeren noget for sig selv

Selv om Danmark og resten af verden er på vej til at genskabe en slags hverdag efter corona, må vi nok indstille os på, at sommeren ikke bliver, som den plejer. Hvilke muligheder har vi for at holde ferie? Hvad må vi? Og hvad bliver der råd til? Det sidste afhænger blandt andet af, om der også er udsigt til et job, når det bliver efterår og vinter. Allerede nu står det klart, at nogle brancher får det svært. I andre afhænger udfordringerne helt af, om vi igen skruer op for forbruget eller ender med at passe for godt på pengene.

Støt det lokale

Når det gælder ferie, går det nok. Sommerhusturisterne er begyndt at ankomme, og mange danskere har allerede fundet en idyllisk plet til et par gode uger på landet. Har du ingen ferieplaner endnu, er det oplagt at lege turist i nogle af de større byer. De fleste af os har stadig en del købstæder, vi aldrig fik besøgt - og ellers er et genbesøg i de store byer et godt bud.

Odense, Aalborg, Aarhus og København byder på gode oplevelser og formentlig også masser af sengepladser, hvis du er hurtig. Lige nu kigger byerne langt efter de mange udenlandske turister, som plejer at besøge os. Holder du ferien i en af de store byer, får du god plads og bidrager til at holde hoteller og restauranter i live, indtil turisterne for alvor kommer igen.

Virus og økonomi

Når det gælder økonomien, ser det lidt mere kompliceret ud. Udsigterne afhænger frem for alt af det videre forløb af corona. Ebber det ud, tager det til, får vi en 2. bølge - og kommer der en vaccine?

Lige nu er økonomer og prognosemagere generelt bekymrede for et alvorligt tilbageslag for økonomien. Til gengæld er de ret enige om, at vi vil opleve en pæn fremgang, når vi engang kommer ud på den anden side af sundhedskrisen. Aktiemarkederne er indtil videre optimistiske. De første ugers store fald i begyndelsen af corona-krisen er afløst af stigninger. Faktisk ligger internationale aktier 2-7% højere end for et år siden, mens danske aktier er steget med 15-25 %, alt efter hvilket indeks man ser på.

Det er et resultat af, at verdens centralbanker har gjort meget for at modvirke et økonomisk tilbageslag. Blandt andet har mange købt obligationer i de såkaldte QE-programmer.

Mange regeringer og internationale institutioner vil uden tvivl fortsætte med at understøtte den økonomiske udvikling, så vi ikke ender med et stort og langvarigt tilbageslag. Lande med en stor del af deres økonomi baseret på turisme undgår dog ikke at blive hårdt ramt.

Dansk økonomi er efter mange års indsats bomstærk. Det giver regering og Folketing mulighed for at iværksætte mange tiltag, der i første omgang skal holde hånden under virksomhederne og beskæftigelsen, men som på sigt også vil skabe de nødvendige tilpasninger i økonomien.

Forbrug skal der til

Helt afgørende for den økonomiske udvikling herhjemme bliver dog, om forbrugerne beslutter sig til at lade pengene rulle i samme takt som før krisen? Udbetalingen af de tre ugers feriepenge skal for eksempel meget gerne resultere i forbrug her og nu. Bliver vi overforsigtige og gemmer pengene under madrassen eller lader dem stå til pensionsalderen, bidrager det ikke til at få hjulene i gang igen.

Er du selv i tvivl om, hvordan din økonomi bliver påvirket? Vores rådgivere er altid klar til at tale dine muligheder igennem med dig og give dig et overblik over konsekvenserne for netop dig og din familie. Vi kan ikke spå om fremtiden, men vi har stor indsigt i mange branchers særlige forhold.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.