Folk i bevægelse

Beskæftigelsen bliver ved med at imponere

Beskæftigelsen trodser alle andre økonomiske indikatorer og fortsætter op. Godt 6.000 flere i beskæftigelse i september i forhold til august. Antallet af beskæftigede er steget med over 92.000 det seneste år. Dansk økonomi er godt rustet til en nedgang.

Beskæftigelsen tog endnu et hop op i september og ligger nu på 2,97 mio. personer. Det er det højeste niveau nogensinde.

Tilbage i juli tog beskæftigelsen et lille dyk, og mange spåede, at nu ville vendingen i beskæftigelsen indtræffe. Forventningerne blev dog gjort til skamme efter, at både august og september har udvist pæne stigninger i beskæftigelsen. Beskæftigelsen trodser således indtil videre udviklingen i resten af økonomien.

Inflationen er tårnhøj. Renterne er fortsat i vejret. Aktierne er faldet med 17% i går. Forbrugertilliden er på laveste niveau nogensinde. Boligpriserne er begyndt at falde. Men sandelig om ikke beskæftigelsen fortsat udvikler sig positivt.

 

Lavkonjunkturen har ikke ramt endnu

Så selv om vi ved, at dansk økonomi er på vej ind i en lavkonjunktur, har den ikke ramt for alvor endnu. Vi har vidst i et stykke tid, at den var på vej, så selvom dansk økonomi er ramt af mange negative elementer, så viser beskæftigelsen endnu ikke tegn på at have toppet. Antallet af beskæftigede er således 170.000 personer højere end lige før den første corona-nedlukning i marts 2020 og godt 430.000 personer højere end i 2013.

Tallene vidner om, at dansk økonomi er godt rustet til en nedgang. Vi kommer ikke uden om, at dansk økonomi går mørkere tider i møde i form af lavere vækst, mindre forbrug, stigende ledighed og yderligere faldende boligpriser. Men virksomhederne er endnu ikke begyndt at opsige medarbejdere i større stil. Nogle virksomheder mangler endda fortsat arbejdskraft – dog ikke i så høj grad som for bare få måneder siden.

 

Hvor længe fortsætter udviklingen?

Det bliver spændende - måske næsten lidt for spændende - at følge udviklingen i de kommende måneder. Hvor længe beskæftigelsen kan fortsætter den positive udvikling, om boligpriserne fortsætter ned, og om vi snart får knækket den tårnhøje inflation. Om inflationen giver anledning til kraftigt stigende lønninger, som nok vil være kærkommen for den enkelte lønmodtager, men som samtidig kan være med til at forlænge den krise-periode, som vi er på vej ind i.


Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.