Cykeltur

Inflationen æder din opsparing

Vi danskere er gode til at spare op. Men gemmer du pengene kontant eller på din bankkonto, risikerer du at sætte dine penge over styr.


Af cheføkonom Kai Lindberg

Lad os bare slå fast: Det går godt! Priserne stiger, men det samme gør lønningerne - og lidt til - så langt de fleste af os får flere og flere penge mellem hænderne.

Mange af os vælger at bruge mere, det kan vi se på tallene for danskernes forbrug, og mange handler bolig eller køber aktier. I både butikkerne, på boligmarkedet og på aktiemarkedet er der godt gang i handlerne.

Sparegrisen bugner

Samtidig kan vi også se, at danskerne er flittige til at spare op. Faktisk har vi danskere aldrig haft så store kontantindestående i bankerne, og vi har aldrig ejet så store formuer investeret i aktier, obligationer og investeringsbeviser.
Som økonom er der imidlertid en ting, der undrer- og samtidigt ærgrer mig! Nemlig at mange danskere har deres penge stående på bankkonti til praktisk taget nul rente.

For med en inflation på 1 % er det jo i øjeblikket desværre sådan, at pengene på din bankkonto langsomt, men sikkert bliver mindre værd. Så nok har du efter et stykke tid præcist de samme penge stående på din konto. Men i mellemtiden er priserne steget, og du kan købe færre varer for de samme penge.

Attraktiv rente

Jeg kan naturligvis godt forstå de mange, der takker ja til Lån & Spars 3%-konto! Men har du ikke dine penge stående her, men i stedet på en konto med en rente på nul, skal du være klar over, at din opsparing taber mellem 1 og 1,5 % i værdi år for år, som tingene er nu.

Svaret vil for mange være investering. Altså køb af aktier, obligationer eller investeringsbeviser. Det i sig selv indebærer selvfølgelig også en risiko. Så husk at rådføre dig grundigt med din rådgiver, inden du sender dine penge på arbejde.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.