Begejstret ung mand smiler, mens han arbejder ved sin computer og holder sin telefon i hånden.

9 gode råd til dig, der vil begynde at investere

Investering bliver mere og mere populært - og med god grund! For det kan være en rigtig god måde at få dine penge til at vokse på, men det kræver, at du kender din tidshorisont, din risikovillighed og dine muligheder. Her får du 9 gode råd, der kan hjælpe dig godt i gang.

1. Økonomisk fundament før investering

Det er vigtigt, at du har en sund økonomi, inden du går i gang med at investere. Hvis du fx ved, at dit hus eller lejlighed skal renoveres snart, eller din bil synger på sidste vers, vil det være bedre at spare penge sammen til det. Så for at få det bedste ud af dine investeringer, skal du have en god og sund økonomi, så du ikke pludselig er nødt til at sælge dine aktier, evt. med tab, fordi du skal betale regninger.

2. Kend dit formål med investeringen

Før du investerer, bør du overveje, hvorfor du gør det. Er det opsparing til pension, boligkøb eller ønsker du bare at få din formue til at vokse? Dit formål har stor betydning for, hvordan du bør investere, fx om du skal vælge aktier frem for obligationer.

Når du kender dit formål med at investere, har du et bedre fundament for at få det bedste ud af dine investeringer. Og så skal du huske på, at din investering indebærer risiko for at tabe pengene helt eller delvist. Det skal du også have med i dine overvejelser, når du søger efter formålet med din investering.

3. Undgå at vente på det “perfekte” tidspunkt

Aktiemarkedet kan være svært at forudsige, særligt hvis man vil ramme det “perfekte” tidspunkt, hvor en aktie er billigst og samtidig med udsigt til det største hop opad. Så glem det perfekte tidspunkt, og fokusér på at starte tidligt, og med grundig research.

4. Tænk over din tidshorisont

Hvornår skal du bruge pengene igen? Hvis du har en lang tidshorisont, kan du typisk tage større risici, da du har tid til at vente på, at markederne retter sig. Hvis du derimod kun skal investere i kort tid, bør du vælge mere sikre investeringer eller overveje, om investering overhovedet er det rette valg.

5. Vælg din risiko med omhu

Investering og risiko hænger sammen – jo større risiko, jo større mulighed for afkast, men også tab. Spørg dig selv, hvordan du ville reagere, hvis din investering faldt markant i værdi. Kan du holde fast i din strategi, eller ville du føle dig presset til at sælge?

Hvis store udsving stresser dig, kan det være en god idé at have en mere forsigtig strategi med en blanding af aktier og obligationer. Investering er sjovt, men en god tommelfingerregel er, at man ikke skal investere mere end man kan tåle at tabe.

6. Skal du investere selv eller gennem en investeringsforening?

Ønsker du at stå for dine investeringer selv, eller vil du hellere lade eksperter passe dem for dig? Med en investeringsforening spreder du automatisk risikoen, mens du stadig får del i markedsudviklingen. Hvis du vil investere selv, kræver det, at du løbende holder øje med markederne og researcher aktier, inden du køber og sælger.

7. Gå ikke i panik, når markedet svinger

Både aktiemarkedet og obligationsmarkedet går op og ned, og investering er til enhver tid forbundet med risici. Hvis du sælger, når markedet falder, risikerer du at tabe penge, som på sigt kunne være blevet en gevinst. På den anden side kan markedet også falde yderligere. Derfor er det vigtigt at holde fast i din strategi og ikke lade dig styre af følelser. Lav din research, og undersøg altid så objektivt som muligt, hvorvidt du tror på, at aktien bliver mere værd over en overskuelig årrække.

8. Husk at sprede din risiko

Hvis du selv vil handle aktier, så er det en god idé at investere i flere forskellige aktier. Hvor mange aktier, du bør fordele dine penge på, afhænger af hvor meget du investerer. Men en god tommelfingerregel er at investere i 15-20 forskellige aktier eller obligationer for at mindske risikoen. Alternativt kan du investere via investeringsforeninger, hvor din risiko automatisk bliver spredt.

Men lad os sige, at du starter med 10.000 kr., så vil det være en god idé at sprede investeringen på 4-5 forskellige aktier, så du spreder risikoen.

9. Hav styr på skatten

Når du investerer, skal du også tænke på skatten. Skattereglerne varierer afhængigt af, om du investerer via et almindeligt depot, en aktiesparekonto eller pensionsopsparing. Nogle opsparingsformer beskattes lavere end andre, og det kan have stor betydning for dit afkast.

Vil du vide mere?

Er du klar til at komme i gang med at investere, eller vil du gerne have sparring om, hvilken strategi der passer bedst til dig? Så kontakt din personlige rådgiver i net- eller mobilbanken, så hjælper vi dig med at sammensætte en investeringsstrategi, der matcher dine ønsker og behov.

Læs mere om investering

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.