QR-kode

Beskyt dit MitID mod svindel

Svindlerne arbejder hele tiden på at få fingrene i dine oplysninger. Derfor er det vigtigt, at du kender til de forskellige metoder og situationer, hvor der er særlig risiko for at blive svindlet.

Én af de situationer opstår, når du skal godkende noget med MitID. Her bliver du nemlig bedt om at verificere, at det er dig, der forsøger at godkende.

 

QR-kode eller engangskode?

Når du bruger en computer eller tablet – og skal godkende med MitID appen på din telefon – kan du vælge enten at scanne en QR-kode eller få tilsendt en engangskode. Begge dele er med til at sikre, at det er dig, der er i gang med at godkende med MitID.

 

Svindleren vil bede dig skifte til engangskode

Forestil dig det her:

  • Du bliver ringet op af en, der udgiver sig for at være en medarbejder fra Lån & Spar. Vedkommende fortæller, at der er en sikkerhedsbrist, og at du derfor skal sikre dit MitID, så du ikke bliver udsat for svindel.
  • "Medarbejderen" beder dig åbne MitID-appen eller mitid.dk for at ændre din enhed fra QR til engangskode. Det tager ca. 24 timer før ændringerne slår igennem.
  • Derudover skal vedkommende notere dit bruger ID ned, når du er logget på, og du skal selv tilføje den mail, som vedkommende oplyser. Du får at vide, at det er helt standard sikkerhedsprocedurer.
  • "Medarbejderen" kan nu logge ind i din netbank. Og fordi der er et sikkerhedsbrist, bør du flytte pengene, så du ikke bliver udsat for svindel. Det hjælper "medarbejderen" med. Du skal blot oplyse den engangskode, som du får på sms.

Desværre sker sådanne scenarier rigtig ofte, og svindlerne bliver kun dygtigere og dygtigere til at snyde folk hver dag.

Derfor vil vi huske dig på, at vi i Lån & Spar aldrig beder dig om at oplyse engangskoder, PIN-koder eller andre adgangskoder.

 

Øget ventetid

Den 9. januar blev ventetiden justeret, når du skifter fra at scanne en QR-kode til at indtaste en engangskode, inden du skal godkende med MitID appen. Det betyder, at du skal vente 24 timer og ikke 1 time på, at ændringen træder i kraft. Du får besked direkte i appen om ventetiden. Hvis du skifter, skal du kun gøre det én gang - herefter husker MitID, at du ønsker at anvende engangskode.

Ventetiden er sat op for at reducere risikoen for svindel.

 

Godkend altid med QR-kode, hvis du kan

For at mindske muligheden for at blive udsat for svindel, anbefaler vi, at du godkender med en QR-kode. Den er nemlig sværere for svindlerne at bruge ved overførsler. Engangskoder er desværre nemmere at lokke ud af dem, der bliver udsat for svindel. Hvis du bruger engangskoder, er det vigtigt, at du aldrig udleverer dem til nogen som helst.

Datatyv forsøger at lokke oplysninger ud af kunder for at svindle

Find alle vores gode råd

Svindlerne bliver dygtigere og dygtigere til at snyde os. Derfor har vi samlet gode tips og artikler, så du kan blive helt skarp på, hvordan du kan gennemskue en svindler.