Sådan undgår du at betale SU tilbage, hvis du tjener for meget
Av, du har tjent mere end det årlige fribeløb på SU. Lige om lidt står Udbetaling Danmark med hånden fremme og vil have penge tilbage. Men heldigvis findes der en udvej, hvis du er en af de heldige med et lidt for godt betalt studiejob. Se bare her, hvordan du selv kan få glæde af de penge, du har tjent på dit hårde arbejde ved siden af studierne.
I 2024 rammer de fleste uddannelser SU-loftet ved 228.672 kr. i løbet af året. Det svarer til gennemsnitligt 19.056 kr. om måneden før skat. Tjener du mere end det, skal du betale det beløb tilbage, som du overskrider det såkaldte fribeløb med. Oven i det kommer et fast tillæg på 7 % af det beløb, du har tjent for meget.
Se de nøjagtige regler for tilbagebetaling af SU
I nogle typer af jobs er det nemt at undgå at tjene for meget. Du tager bare færre vagter, når du er ved at nå loftet. Men har du fx et studierelevant job på en arbejdsplads, hvor du har udsigt til at fortsætte som færdiguddannet, er det en ærgerlig løsning. Og i mange tilfælde kan du måske slet ikke skære ned på din arbejdstid.
Du kan også vælge at tage en SU-pause i en periode og spare klippene til senere. Men beholder du jobbet i hele din studietid, får du måske aldrig brugt de SU-klip du har gemt? Det er også lidt ærgerligt. Men som sagt er der endnu en løsning. Det har vi bedt pensionsansvarlig Uffe Egedal fra Lån & Spar fortælle mere om.
Spar op til pensionen
Er du på vej til at tjene for meget, kan du sætte det overskydende beløb ind på en pensionsopsparing. Så enkelt er det, forklarer Uffe. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken slags pension det er.
- Det skal være en arbejdsgiveradministreret pension, hvor beløbet bliver trukket fra din løn før skat. Det betyder, at din skattepligtige indkomst bliver lavere, så du kan holde dig indenfor det fribeløb, som SU kræver. Du skal altså lige regne på, hvor meget du skal sætte ind. Det er også en god ide at begynde på det i god tid, så du kan få din arbejdsgiver til at være med.
Hos nogle virksomheder er pensionsordningen en obligatorisk del af ansættelsen, hvor du kan vælge at indbetale et ekstra beløb frivilligt. Du tager en snak med bogholderiet eller økonomiafdelingen, som sørger for, at det ønskede beløb bliver overført til din pension, inden du får løn.
I andre tilfælde skal du selv tage initiativ til en snak med din leder om at få oprettet en frivillig pensionsordning, som din arbejdsgiver kan indbetale en del af din løn ind til.
Har du brug for hjælp til det, kan du som medlem af en af de mange fagforeninger, vi samarbejder med, altid henvende dig til Lån & Spar, som kan rådgive dig om dine muligheder.
Se mere her
Få en god start
Det bedste er, at du får startet tidligt på at spare op til din pension. Og selv om du måske lige nu tænker, at det der med pension ligger meget langt ude i fremtiden, er det rart at vide, at de penge du sætter til side nu, er dem, der vil vokse mest. Og at de penge du har tjent nu, venter på at komme dig til gode længere ude i fremtiden.
Beregn din egen pensionsopsparing her
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.