Aktiemarked

Detailsalget har stabiliseret sig

I april måned lå detailsalget 4,2 % lavere end samme måned sidste år.
April måned bød på dog en pæn stigning på 1,6 % i forhold til marts.
Detailsalget ligger på niveau med 2018/2019. Inflationen har en meget stor del af skylden.

Detailsalget i april måned bød på en pæn stigning. 1,6 % højere end marts måned, men desværre hele 4,2 % lavere end april 2022. Det indikerer, at detailsalget har stabiliseret sig på det nuværende niveau, som dog ligger langt under niveauet for 2021 og 2022. Kigger man på et glidende gennemsnit, så er niveauet ”kun” faldet med 0,9 % det seneste halve år. Faldet i detailsalget ser således ud til at være slut efter en grim udvikling de sidste par år.

Tendensen til fald i detailsalget begyndte i slutningen af 2021

Tendensen til fald i detailsalget begyndte i slutningen af 2021 – altså samme tidspunkt, som forbrugerpriserne begyndte at skyde i vejret herhjemme. Danskernes måde at håndtere den stigende inflation på er således at forbruge mindre. Vi betaler nogenlunde det samme, når vi går ud af forretningerne, men da priserne er steget, har vi væsentlig mindre i vareposen, og det er præcis det, som udviklingen i detailsalget viser.

Med udviklingen i marts ligger detailsalget på samme niveau som 2018/2019, - før den voldsomme stigning og de store udsving i corona-tiden. Det svarer også ganske godt til, at reallønnen er faldet kraftigt igennem især 2022, men nu er stigende igen og lige så stille arbejder på at indhente det tabte.

Detailsalget og dansk økonomi er fortsat godt rustet til den nedgang, som vi allerede er i gang med.

Detailsalget og dansk økonomi er fortsat godt rustet til den nedgang, som vi allerede er i gang med. Både beskæftigelsen og de nominelle lønninger er historisk høje, så vi har et rigtig godt udgangspunkt. Boligpriserne er dog på vej ned og skal endnu længere ned. Inflation og renter er banket i vejret, og det giver mange danske forbrugere økonomiske udfordringer. Selvom vi kommer til at opleve økonomisk modgang, så er udgangspunktet for dansk økonomi trods alt særdeles fornuftigt, hvilket fastholder troen på, at vi kan komme nogenlunde helskindede gennem inflationskrisen.

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.