Lige nu falder forbrugerpriserne kraftigt
Inflationen blev opgjort til 8,7% i december. Det er lavere end i både oktober og november. Den lavere inflation skyldes, at forbrugerpriserne er begyndt at falde. Faldet i forbrugerpriserne er det kraftigste i 20 år.
I december steg det samlede forbrugerprisindeks med 8,7% i forhold til samme måned året før. Der er tale om et mindre fald fra 8,9% i november, og inflationen ligger nu på samme niveau som i juli, men udviser en klar nedadgående tendens.
Meget fokus på den høje inflation
Meget fokus i både medier og analyser er fortsat på den høje inflation. Men hvis man kun kigger på udviklingen de sidste to måneder, så er billedet et HELT andet – forbrugerprisindekset falder! Efter voldsomme stigninger i forbrugerpriserne igennem det meste af 2022, er udviklingen nu vendt. Forbrugerpriserne er faldet med 1,4% siden toppen i oktober måned. Det er ikke unormalt med et fald i forbrugerpriserne i november og december, hvor både smør, fløde og flæskestege er på tilbud og agerer ”kioskbaskere”. Faldet i slutningen 2022 var dog større end tidligere år. Faldet er især forstærket af prisfald på fødevarer generelt, store fald i prisen på el og gas, samt billigere benzin og diesel.
Faktisk er faldet i forbrugerprisindekset fra oktober til december det kraftigste fald, som er set de sidste 20 år. Og med udviklingen i det globale fødevareprisindeks og i energipriserne tyder meget på, at vi kommer til at se yderligere fald i forbrugerprisindekset i de første måneder af 2023.
Forsætter faldet i 2023?
Det er således slet ikke umuligt, at vi inden udgangen af 2023 er tilbage på ”kendte” niveauer for inflationen omkring 2%.
Det betyder ikke, at vi kommer tilbage til de samme prisniveauer, som vi havde før 2022. Men meget tyder på, at de kraftige prisstigninger er overstået for denne gang, og at forbrugerne kan ånde lettet op i forventning om, at priserne ikke kommer til at stige med samme hast i 2023, som vi så i 2022.
Seneste nyheder
Marginal stigning i både inflation og kerneinflation i august
Marginal stigning i både inflation og kerneinflation i august
Byggeomkostningerne i laveste årsstigning siden starten af 2021
Byggeomkostningerne er steget med blot 0,4 % det seneste kvartal. Det er alene arbejdsomkostningerne, der er skyld i stigningen.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.