Bedstefar og barnebarn på eng

Fødevarepriserne stiger – men ikke på alle fødevarer

Der er stort fokus på den stigende inflation i øjeblikket. Ifølge Danmarks Statistik steg forbrugerprisindekset med 4,8 % i februar måned i forhold til februar 2021. Dagens tal for det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks viser en stigning på hele 5,3 % i forhold til samme måned sidste år. Der er altså ingen tvivl om, at prisstigningerne buldrer derudaf, og at det ser ud til at blive ved noget tid endnu.
Indtil nu har det meste opmærksomhed ligget på energipriserne, hvor især benzin, diesel, gas, olie og el har trukket store overskrifter med stigninger på 20-30 %. Men nu er fødevarepriserne også begyndt at stige ganske markant. Fødevarer generelt er steget med 5,7 % det seneste år, og det er noget, alle danskere kan mærke, når turen går til supermarkedet.

Noget stiger og noget falder
Hvis man er opmærksom, kan man dog sagtens begrænse merudgifterne, når man skal handle ind til madlavningen i husstanden. Det er nemlig ikke alle fødevarer, der er blevet dyrere, og der er store forskelle på de forskellige varegrupper.
Hvis vi f.eks. ser på pastaprodukter, så er det blevet 24 % dyrere det seneste år, mens spiseolier, margarine og smør er blevet ca. 20 % dyrere. Hvis man har et stort forbrug af disse varer, vil man således mærke prisstigningerne ganske markant.
I den anden ende af skalaen er der derimod en række fødevarer, der er blevet billigere inden for det seneste år. Produkter som ris og æg er blevet ca. 5 % billigere, mens også frostvarer som skaldyr, fisk og grøntsager er blevet 3-5 % billigere siden februar 2021.

Sådan holder du udgifterne nede i husholdningen
Hvis du således vil forsøge at begrænse de stigende udgifter i husholdningen, kan du vælge nogle fødevaregrupper, hvor prisstigningerne har været mindre (eller endda negative) i forhold til de grupper, hvor prisstigningerne har været størst.
Det betyder i praksis, at du kan skifte over til at lade ris erstatte pasta eller måske lade frosne grøntsager erstatte de friske grøntsager i den daglige husholdning. På den måde kan du begrænse, hvor stor effekt de stigende priser får på husholdningens økonomi og dermed begrænse oplevelsen af faldende realløn.
 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.