Mønter

Inflationen er nu steget til 6,7 % - men fortsætter det?

Ikke siden 1984 har forbrugspriserne steget så kraftigt. Og det er særligt el, fødevarer, brændstof og gas, der øger inflationen i april måned. Ikke desto mindre forventer vi, at stigningerne taber pusten i de kommende måneder.

Sammenlignet med april sidste år er det samlede forbrugerprisindeks steget med 6,7 %. Det er den højeste stigning siden starten af 1980’erne, hvor inflationen i en årrække var over 8 %.

Det er især prisstigninger på el, fødevarer, brændstof og gas, der øger inflationen i april måned. Alene gruppen ”bolig, el og varme” står for 2,9 % af stigningen på 6,7 %.

Forplanter prisstigningerne sig, eller er de forbigående? 

Det er dog også væsentligt at bemærke, at den såkaldte kerneinflation (som er inflationen renset for energi og fødevarer) steg med 3,6 % i april i forhold til året før. Det er noget, som vækker lidt bekymring, da det signalerer, at de stigende forbrugerpriser måske ikke bare er et forbigående problem, men risikerer at forplante sig til øgede lønstigninger, hvilket forventeligt vil give et yderligere opadgående pres på kerneinflationen.
Vi forventer dog fortsat, at inflationen vil tage af i de kommende måneder, i takt med at effekten fra de kraftigt stigende energipriser løjer af.

Dyrt for en ganske almindelig familie

En familie med f.eks. to voksne og to børn kan allerede mærke de stigende priser. Samlet set er leveomkostningerne steget op mod 2.500 kr. om måneden. Det betyder, at der bliver færre penge til opsparing og/eller fornøjelser, og nogle husstande vil ganske givet få svært ved at betale deres regninger i den kommende tid.
 
En graf der viser den stigende inflation

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.