
Detailsalget fortsætter den faldende tendens
I november 2022 lå detailsalget 7,1% lavere end samme måned sidste år. Det fortsætter den igangværende tendens til fald. Detailsalget er nu tilbage på niveauet før Covid-19. Dansk økonomi er godt rustet til en nedgang.
Detailsalget udviste i november en marginal stigning i forhold til oktober på 0,2%. Det er dog langt fra nok til at ændre på den igangværende udvikling med et faldende detailsalg, som nu ligger hele 7,1% lavere end samme måned sidste år. Kigger man på et glidende gennemsnit, så er niveauet faldet med 1% de seneste tre måneder. Detailsalget er således entydigt på vej ned.
Tendensen begyndte i slutningen af 2021
Tendensen til fald i detailsalget begyndte i slutningen af 2021 – altså nogenlunde samme tidspunkt, som forbrugerpriserne begyndte at skyde i vejret herhjemme. Meget tyder dermed på, at danskernes måde at håndtere den stigende inflation på er ved at forbruge mindre. Måske af lyst og måske af nød pga. de kraftigt stigende priser og renter.
Med dette fald ligger detailsalget på samme niveau som i 2019 - før den voldsomme stigning og de store udsving i corona-tiden. Man kan sige, at vi således er tilbage på den langsigtede stigningstrend fra før corona gjorde sit indtog.
Dansk økonomi er godt rustet til en nedtur
Detailsalget og dansk økonomi er fortsat godt rustet til en nedgang, som vi ikke undgår i den kommende tid. Både beskæftigelsen og lønningerne er historisk høje. Boligpriserne er på vej ned. Inflation og renter er banket i vejret, og det giver mange danske forbrugere økonomiske udfordringer. Selvom vi kommer til at opleve økonomisk modgang, så er udgangspunktet for dansk økonomi trods alt særdeles fornuftigt, hvilket fastholder troen på, at vi kan komme nogenlunde helskindede gennem den forestående krise.
Seneste nyheder

Boligmarkedet sluttede 2024 stærkt af og har nu indhentet faldene fra 2022
Boligmarkedet er tilbage i top med stigende priser og faldende renter. Læs analysen af udviklingen i 2024 og forventningerne til 2025.

Forbrugerprisstigningerne rammer fortsat forskelligt
De årlige forbrugerprisstigninger var i februar måned på 2,0 %. Prisstigningerne rammer husstandstyper og indkomstgrupper forskelligt.

Producentpriserne fortsætter stigningen
I februar måned lå producentpriserne 14,4 % højere end samme måned sidste år. Det er samtidig 0,9 % højere i forhold til januar

De globale fødevarepriser fortsætter stigningen
De globale fødevarepriser har gennemlevet en dramatisk udvikling de sidste godt fire år. Efter en lang periode fra 2015-2019, hvor fødevarepriserne var stort set uændrede, begyndte de globale fødevarepriser i midten af 2020 en meget kraftig stigning.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.