Regnskab

Detailsalget fortsætter den faldende tendens

I november 2022 lå detailsalget 7,1% lavere end samme måned sidste år. Det fortsætter den igangværende tendens til fald. Detailsalget er nu tilbage på niveauet før Covid-19. Dansk økonomi er godt rustet til en nedgang.

Detailsalget udviste i november en marginal stigning i forhold til oktober på 0,2%. Det er dog langt fra nok til at ændre på den igangværende udvikling med et faldende detailsalg, som nu ligger hele 7,1% lavere end samme måned sidste år. Kigger man på et glidende gennemsnit, så er niveauet faldet med 1% de seneste tre måneder. Detailsalget er således entydigt på vej ned.

 

Tendensen begyndte i slutningen af 2021

Tendensen til fald i detailsalget begyndte i slutningen af 2021 – altså nogenlunde samme tidspunkt, som forbrugerpriserne begyndte at skyde i vejret herhjemme. Meget tyder dermed på, at danskernes måde at håndtere den stigende inflation på er ved at forbruge mindre. Måske af lyst og måske af nød pga. de kraftigt stigende priser og renter.

Med dette fald ligger detailsalget på samme niveau som i 2019 - før den voldsomme stigning og de store udsving i corona-tiden. Man kan sige, at vi således er tilbage på den langsigtede stigningstrend fra før corona gjorde sit indtog.

 

Dansk økonomi er godt rustet til en nedtur

Detailsalget og dansk økonomi er fortsat godt rustet til en nedgang, som vi ikke undgår i den kommende tid. Både beskæftigelsen og lønningerne er historisk høje. Boligpriserne er på vej ned. Inflation og renter er banket i vejret, og det giver mange danske forbrugere økonomiske udfordringer. Selvom vi kommer til at opleve økonomisk modgang, så er udgangspunktet for dansk økonomi trods alt særdeles fornuftigt, hvilket fastholder troen på, at vi kan komme nogenlunde helskindede gennem den forestående krise.

 

Detailsalget fortsætter den faldende tendens

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.