Par sidder i sofa og kigger på PC

Forbrugertilliden i historisk lavpunkt

Med -22,4 i maj måned sætter forbrugertilliden ny negativ rekord. Efter indikatoren viste -20,9 i april blev maj endnu mere negativ. Det er det laveste niveau for forbrugertilliden nogensinde. Tallet står i skarp kontrast til beskæftigelsen, der bare stiger og stiger.

I maj måned blev forbrugertilliden opgjort til -22,4. Det er endnu lavere end den hidtidige bundrekord fra december 1988. Dengang var de danske forbrugere plaget af Kartoffelkuren, lavere rentefradrag, mixlån, faldende ejerboligpriser og en tårnhøj ledighed. Dansk økonomi står heldigvis et helt andet sted i dag.

Det lave niveau for forbrugertilliden skyldes især forbrugernes vurdering af Danmarks økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Samtidig er vurderingen af familiernes økonomiske situation i dag i forhold til for et år siden også faldet kraftigt.

Forbrugerne forventer også både stigende arbejdsløshed og højere priser i det kommende år.

Lav forbrugertillid i kontrast til tårnhøj beskæftigelse

Tallene for forbrugertilliden ser ganske alvorlige ud og er et udtryk for, at rigtig mange danskere er bekymrede for den økonomiske fremtid. Danmarks Statistik offentliggjorde dog også i dag tal for beskæftigelsen, der viser et helt andet billede af dansk økonomi. Beskæftigelsen er historisk høj. Aldrig har så mange danskere været i beskæftigelse, hvilket selvsagt er særdeles positivt.

Med til historien hører dog også, at forbrugertilliden er opgjort for maj måned, mens beskæftigelsestallene er for marts måned. Så tallene viser samtidig, hvor hurtigt tingene kan ændre sig. Forbrugertilliden er i høj grad baseret på forventninger til fremtiden, som ser noget mere usikker og bekymrende ud, end den har gjort længe.

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.