
Boligrenovering er ikke længere for alles pengepung
I de seneste år har omkostningerne i byggesektoren, herunder løn og materialer, udviklet sig parallelt med de gennemsnitlige lønninger i landet. I perioden 2015-2020 steg omkostningerne med ca. 14,2 %, mens lønningerne steg med ca. 15 %. I kombination med stigende friværdier har mange danskere således haft økonomi til at renovere boligen i form af fx nye vinduer, nyt badeværelse eller udskiftning af tag. Men noget har ændret sig.
Omkostningerne til boligrenovering stikker af fra lønningerne
Den parallelle udvikling mellem omkostningerne til boligrenovering og lønninger ser dog ud til at være fortid. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at de gennemsnitlige omkostninger til boligrenovering i 2021 er steget med 8,6 % - hvilket således er langt højere end de gennemsnitlige lønninger, der er steget med ca. 2,5 %. Der er altså kommet en væsentlig forskydning, der gør det sværere for mange danskere at finde råd i økonomien til at få renoveret sin bolig.
Tømrere og tagdækkere topper listen
Alle faggrupper i byggesektoren viser stigninger i omkostningerne, der ligger væsentligt over den gennemsnitlige lønstigning i samfundet. Og særligt omkostningerne til tømrerarbejde og tagdækkere, der med stigninger på over 10 % ligger højest.
Færre vil have råd
Prisstigningerne kommer ganske givet til at få konsekvenser for efterspørgslen efter håndværksydelser. Nogle husstande vil blive nødt til at udskyde deres ønske om renovering af boligen, mens andre måske helt vil opgive deres planer pga. de kraftige prisstigninger.
Seneste nyheder

Detailsalget i nyt stort fald i december
I december 2022 lå detailsalget 7,9% lavere end samme måned året før.

Forbrugertilliden indikerer lys for enden af tunellen
Efter en grim udvikling igennem det meste af 2022, starter 2023 med nogle lyspunkter i forbrugertilliden. Med -26,1 i januar måned er der tale om yderligere en lille forbedring i forbrugertillid
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.