
Av – forbrugertilliden styrtdykker i marts
Det er især forbrugernes vurdering af den økonomiske situation, der trækker ned. Og det gælder alle underkomponenterne. Det vil sige både familiernes økonomiske situation i dag og forventningen til familiernes økonomiske situation om et år – og ligeledes dansk økonomis situation i dag og om et år.
Drastisk nedgang er tankevækkende
Det er alvorlige sager med et så markant fald i forbrugertilliden. Ikke engang i marts-april 2020, da vi blev ramt af corona og nedlukning første gang, så vi et lavere niveau for forbrugertilliden. Kun en enkelt måned i forbindelse med Finanskrisen lå forbrugertilliden lavere end den netop opgjorte værdi i marts 2022. Ellers skal vi helt tilbage til 1989 for at finde niveauer for forbrugertilliden, der har ligget lavere. Og dengang var tilstanden i dansk økonomi en HELT anden end i dag.
Cocktail af stigende forbrugspriser og stigende renter på boligmarkedet
Der er næppe tvivl om, at det er den kendte cocktail af stigende priser på langt de fleste forbrugsvarer som energi, mad og tøj; men også stigende renter på boligmarkedet, samt den enorme usikkerhed, som krigen i Ukraine har stillet de danske forbrugere i, der påvirker forbrugertilliden negativt. Mange danskere kan i de kommende måneder se frem til, at de pga. de stigende priser og renter har råd til mindre end tidligere. Og det er klart, at det påvirker forbrugertilliden ganske negativt.
Privatforbruget taber pusten
Der er ikke udsigt til kraftigt stigende lønninger lige med det samme, så situationen kommer til at fortsætte uændret i hvert fald nogle måneder endnu. Og effekten bliver ganske givet, at privatforbruget vil tabe momentum, hvilket potentielt også kan påvirke arbejdsmarkedet, da faldende omsætning vil tvinge virksomhederne til at afskedige medarbejdere.
Nye tider, men ingen grund til panik
Der er dog ingen grund til panik, da dansk økonomi grundlæggende er særdeles sund. Men vi skal nok alle vænne os til lidt anderledes tider, da vi i en årrække så at sige har haft medvind på alle fronter i form af både stigende indkomster, lave renter og stigende boligpriser. Meget tyder på, at vi er på vej ind i en periode med lidt modvind i stedet.
Seneste nyheder

Boligrenovering er ikke længere for alles pengepung
De seneste år har omkostningerne til boligrenovering steget parallelt med de gennemsnitlige lønninger. Nye tal peger dog på, at omkostningerne til boligrenovering stikker af fra lønningerne– og det vil sætte en stopper for mange danskeres drømme om boligrenovering.

Dyrere lån skaber dominoeffekt
Boligejerne har gennem længere tid vænnet sig til, at renterne var lave og stort set ikke rokkede sig ud af stedet. Men tiderne har ændret sig, og på bare halvandet år er renterne steget fra 1 % til 4 %. Med andre ord – det er blevet markant dyrere at låne penge. Og det er noget, der påvirker både boligpriser og privatforbrug.

Netop nu: indfri dit dyre banklån
Netop nu er der en åbning i markedet, der giver boligejere med lave, fastforrentede realkreditlån mulighed for at udnytte de stigende renter til at opkonvertere deres lån – og i samme omgang få indfriet deres dyrere banklån.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.