Bil

Oliepriserne stiger kraftigt – sådan påvirker det din økonomi

Oliepriserne er steget stødt igennem 2021 og starten af 2022. Især er udviklingen de seneste tre måneder gået meget stærkt. Og Ruslands invasion af Ukraine har naturligvis forstærket udviklingen. Men hvor meget betyder det for en ganske almindelig dansk families økonomi?

Markant stigning de sidste 3 måneder
Igennem 2021 steg oliepriserne fra ca. 50 USD pr. tønde til 80 USD pr. tønde. Kigger vi alene på udviklingen fra 1. december og frem til starten af marts, så er oliepriserne steget fra 70 USD pr. tønde til nu ca. 120 USD pr. tønde. Det er således en pris, der er over dobbelt så høj som ved indgangen til 2021, og er steget med over 50 % over de sidste tre måneder. Og lige nu er der ikke noget, der tyder på, at oliepriserne vil falde igen lige foreløbigt.

Sådan påvirker det din daglige økonomi
De stigende oliepriser kommer til at få økonomiske konsekvenser for de danske husholdninger. Ikke direkte, da det er de færreste danske husholdninger, der investerer i råolie, men det vil ramme stort set alle husholdninger indirekte, da benzin- og dieselpriser i sagens natur jo afhænger af olieprisen. Derudover vil husstande, der har oliefyr som varmekilde, blive ramt, men også husstande, der er tilsluttet fjernvarme, vil opleve stigende priser på deres opvarmning.

Forvent en stigning på 1.000 kr. om måneden
En almindelig husstand bruger omkring 14.000 kr. på varme om året, og denne udgift kan forventes at stige ca. 30 %. Samtidig vil stigende benzin- og dieselpriser for den gennemsnitlige husstand betyde merudgifter på godt 5.000 kr. om året.
Alt i alt skal en gennemsnitlig husstand se frem til at bruge knap 1.000 kr. mere om måneden på bare brændstof og opvarmning, alt imens priserne på øvrige forbrugsvarer ligeledes stiger.

Ny virkelighed sætter fornøjelser under pres
Det er således en ny virkelighed, vi skal til at vænne os til, nu hvor mange års stabil prisudvikling på stort set alle forbrugsvarer ser ud til at være slut. Og da danskernes lønninger stadigvæk kun stiger 2-3 % om året, kommer vores almindelige forbrug af f.eks. mad, tøj, ferier, gaver og fornøjelser til at komme lidt under pres i den kommende tid.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.