Kvinde sidder ved computer

Ledigheden tog endnu et dyk i september

Fra august til september faldt antallet af ledige med 1.800 til 74.500 personer. Ledighedsprocenten faldt samtidig fra 2,6 til 2,5%. Således faldt ledigheden for anden måned i træk siden stigningerne i forsommeren. Under den første corona-nedlukning for 2 år siden var ledigheden helt oppe på 155.000 personer.

74.500 personer var registreret som ledige i september. Det er et meget lavt niveau og tæt på det laveste niveau siden starten af 1970’erne.

Tallene for ledigheden er overraskende, da en række andre indikatorer peger på en igangværende opbremsning i dansk økonomi. Den lave ledighed er formentlig en stakket frist, da vi forventer, at ledigheden vil stige i de kommende måneder. Omvendt understreger den lave ledighed, at dansk økonomi er godt rustet til den kommende økonomiske nedtur:

  • beskæftigelsen er rekordhøj
  • en del virksomheder mangler fortsat arbejdskraft
  • boligmarkedet undgår ikke prisfald, men står rimelig stærkt over for de stigende renter

Dansk økonomi har det stadig godt

Tallene bekræfter, at tilstanden i dansk økonomi fortsat er ganske god. På trods af høj inflation, stigende renter og en voldsomt negativ forbrugertillidsindikator, så har dansk økonomi det indtil videre rigtig godt.

Beskæftigelsen er fortsat tårnhøj. Virksomhederne mangler arbejdskraft, og nogle virksomheder afviser endda ordrer på grund af mangel på medarbejdere. Der er samtidig ved at udvikle sig en reel frygt for, at den store mangel på arbejdskraft kan sætte gang i en løn/pris-spiral, som i løbet af kort tid potentielt kan kaste dansk økonomi ind i en lavkonjunktur.


Hvor længe kan det blive ved?

Det bliver spændende at følge i de kommende måneder, hvor længe ledigheden kan fortsætte i det nuværende lave niveau, og hvornår de truende skyer i horisonten, og stigende lønkrav kan tvinge virksomhederne til at begynde at ansætte mindre og måske endda afskedige medarbejdere.

 

Bruttoledighed - omregnet til fuld tid

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.