
Inflationen tager endnu et hop opad i juli
Forbrugerpriserne fortsætter i vejret. De nuværende stigninger er de kraftigste siden 1983. Vi forventer et tilbagefald i inflationen hen over efteråret.
I juli steg det samlede forbrugerprisindeks med 8,7% i forhold til samme måned året før. Det er den højeste stigning siden starten af 1980’erne, hvor inflationen i en årrække var over 9%.
Prisstigninger hele vejen rundt
Det er især prisstigninger på boligbenyttelse, el og varme, samt fødevarer og transport, der øger inflationen i juli måned. Alene disse komponenter står for 6,2% af stigningen på 8,7%. Især stigningen i fødevarepriserne springer i øjnene: Kød er steget med 18%, mælk, ost og æg er steget med 24,5%, mens smør er steget med hele 50,7%!
Det er bekymrende, at prisstigningerne er bredt funderet, hvilket således også indikerer, at vi skal langt ind i 2023, før vi kan håbe på, at inflationen igen kommer ned i mere normale niveauer på 2-3%.
Benzin og diesel er blevet billigere
Til gengæld er der den positive nyhed, at prisstigningerne på brændstof ser ud til at være overstået for denne gang. I hvert fald er prisen på både benzin og diesel faldet med ca. 5% fra juni til juli, og priserne ser ud til at fortsætte længere ned. Det ændrer dog ikke på, at prisen på brændstof fortsat ligger langt højere end for et år siden.
Virksomheder hæver priserne
Det er også væsentligt at bemærke, at den såkaldte kerneinflation (som er inflationen renset for energi og fødevarer) steg med 5,5% i juli i forhold til året før. Der er dog intet, der tyder på, at prisstigningerne skyldes et pres fra højere lønninger, men derimod at virksomhederne hæver priserne pga. højere indkøbspriser samt muligheden for at øge profitten. Det sidste vil vise sig i virksomhedernes regnskaber i de kommende måneder.
Vi forventer fortsat, at inflationen vil tage af i løbet af efteråret, i takt med at effekten fra de kraftigt stigende energipriser løjer af.
Dyrt for en ganske almindelig familie
En familie med f.eks. to voksne og to børn kan tydeligt mærke de stigende priser. Samlet er leveomkostningerne steget op mod 4.300 kr. om måneden, hvilket betyder, at der bliver væsentlig færre penge til opsparing og/eller fornøjelser. Flere husstande vil ganske givet få svært ved at betale deres regninger i den kommende tid.
Det vil formentlig også ramme udviklingen i privatforbruget i løbet af kort tid.
Seneste nyheder

Boligmarkedet er startet 2025 ganske solidt
Bevægelsen mod lavere renter er aftaget, og meget tyder på, at renterne i denne om-gang ikke skal meget længere ned.

Lille bedring i forbrugertilliden
Forbrugertilliden er opgjort til -15,1 i juni måned. Der er tale om en forbedring i forhold til forårets meget lave niveauer.

Beskæftigelsen stiger igen og sætter ny rekord
Beskæftigelsen fortsætter den imponerende udvikling og steg kraftigt i april. Godt 5.400 flere i beskæftigelse i april i forhold til marts måned.

Producentpriserne er faldet de seneste måneder, men ligger alligevel højere end for et år siden
I maj måned faldt producentpriserne med 1,4 % i forhold til april måned. Den faldende tendens er nu ganske markant og fortsætter den udvikling, som vi har set siden februar.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.