Computer og smartphone

Beskæftigelsen i endnu en stigning

Beskæftigelsen trodser alle andre økonomiske indikatorer og fortsætter op. Godt 1.700 flere i beskæftigelse i oktober i forhold til september. Antallet af beskæftigede er steget med over 81.000 det seneste år. Dansk økonomi er godt rustet til en nedgang.

Beskæftigelsen tog endnu et hop op i oktober og har nu rundet 2,97 mio. personer. Det er det højeste niveau nogensinde.

Tilbage i juli tog beskæftigelsen et lille dyk, og mange spåede, at nu ville vendingen i beskæftigelsen indtræffe. Forventningerne blev dog gjort til skamme efter, at både august, september og oktober har udvist pæne stigninger i beskæftigelsen. Beskæftigelsen trodser således indtil videre udviklingen i resten af økonomien. Og indtil videre må vi sande, at en inflationskrise har en anden indvirkning på beskæftigelsen end forventet.

Inflationen er tårnhøj. Renterne er på de højeste niveauer i 15 år. Aktierne er faldet med 15% i går. Forbrugertilliden er på laveste niveau nogensinde. Boligpriserne falder. Men sandelig om ikke beskæftigelsen fortsat udvikler sig positivt.

 

Lavkonjunkturen har ikke for alvor ramt endnu

Så selv om vi ved, at dansk økonomi er på vej ind i en lavkonjunktur, har den ikke ramt for alvor endnu. Vi har vidst i et stykke tid, at den var på vej, så selvom dansk økonomi er ramt af mange negative elementer, så viser beskæftigelsen endnu ikke tegn på at have toppet. Antallet af beskæftigede er således 170.000 personer højere, end lige før den første corona-nedlukning i marts 2020 og godt 430.000 personer højere end bunden i 2013.

Tallene vidner om, at dansk økonomi er godt rustet til en nedgang. Vi kommer ikke uden om, at dansk økonomi går mørkere tider i møde i form af lavere vækst, mindre forbrug, stigende ledighed og yderligere faldende boligpriser. Men virksomhederne er endnu ikke begyndt at opsige medarbejdere i større stil. Nogle virksomheder mangler endda fortsat arbejdskraft – dog ikke i så høj grad som for få måneder siden.

 

De kommende måneder bliver spændende

Det bliver særdeles spændende at følge udviklingen i de kommende måneder. Hvor længe beskæftigelsen kan fortsætter den positive udvikling, om boligpriserne fortsætter ned, og om inflation virkelig har toppet og vil fortsætte ned. Om inflationen giver anledning til kraftigt stigende lønninger, som nok vil være kærkommen for den enkelte lønmodtager, men som samtidig kan være med til at forlænge den krise-periode, som vi er på vej ind i.

 

Sæsonkorrigeret beskæftigelse (pr. måned)

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.