Boligmarkedet bremser yderligere op

Antal boliger til salg stiger kraftigt. Samtidig falder handelsaktiviteten på boligmarkedet. Det er en skidt cocktail. Antallet af nedtagne boliger fra ejendomsmæglernes hjemmesider falder også.

Aktiviteten på boligmarkedet toppede i midten af 2021. Det gælder både antallet af handler, som var tårnhøjt, og antallet af boliger til salg, som var rekordlavt. Begge dele var medvirkende til, at vi oplevede boligprisstigninger på 10–15% igennem 2021.

Siden da er renterne steget fra 1,5% til 5%. Inflationen er steget fra 1,9% til godt 10%, mens lønningerne blot er steget med ca. 3,5% i samme periode.

Alle disse ting betyder, at boligmarkedet nu står midt i en markant opbremsning. Priserne styrtdykker, sælgerne bliver tvunget til at sænke udbudsprisen, og køberne kan have is i maven og afvente, at priserne falder yderligere. Det er lige præcis det, som vi også er ved at kunne se i data fra boligmarkedet.

 

12.000 flere boliger til salg

Antallet af boliger til salg er steget med 12.000 stk. siden starten af året. Det svarer til en stigning på godt 41%. Det giver helt naturligt langt flere valgmuligheder for køberne, når de kigger på bolig. Og køberne får samtidig også længere tid til at tænke sig om, da der bliver handlet færre boliger.

Mere nøjagtigt faldt handelsaktiviteten med 15–20% i sidste del af 2021 i forhold til 2020, og der er ingen tvivl om, at tendensen er fortsat i 2022.

Ovenstående er sammenfattet i figuren, der viser andelen af nedtagne boliger til salg hos ejendomsmæglerne i forhold til det samlede antal boliger til salg. Figuren er således en indikator på udviklingen i aktiviteten på boligmarkedet, som historisk har vist sig som en ret nøjagtig indikation på prisudviklingen på boligmarkedet.

 

Udviklingen fortsætter

Perioder med store fald i andelen af nedtagne boliger i forhold til antallet af boliger til salg er typisk blevet efterfulgt af mærkbare prisfald på boligmarkedet. Det ses meget tydeligt i det store fald i figuren fra 2005-2007, hvorefter boligpriserne faldt kraftigt fra 2007-2009. Modsat gav de høje niveauer i figuren i både 2004-2005 og 2020-2021 meget kraftige prisstigninger efterfølgende.

Der er således grund til at forvente, at den igangværende udvikling på boligmarkedet vil fortsætte. Med det yderligere fald i indikatoren er der en klar risiko for, at priserne på boligmarkedet står foran at falde endnu mere. Vi forventer, at boligmarkedet ikke kan undgå, at den igangværende udvikling vil udmønte sig i markante prisfald på op mod 10% i de kommende kvartaler og år.

Derfor er det vores anbefaling, at hvis du står foran at skulle sælge din ejerbolig, så er det værd at overveje at få gennemført salget relativt hurtigt, idet meget tyder på, at jo længere du venter, jo større er risikoen for, at yderligere prisfald slår igennem på boligmarkedet, så du bliver nødt til at sælge til en lavere pris.

 

Udvikling i nedtagne boliger

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.