Forbrugertilliden i endnu en lille bedring fra historisk lavpunkt

Tilbage i maj skrev jeg om, at forbrugertilliden aldrig havde ligget lavere. Siden da er det bare blevet værre. Med en indikator på -28,9 i december er der dog tale om en lille forbedring i forbrugertilliden siden det historiske lavpunkt i oktober. Der er meget få lyspunkter i tallene.

I december blev forbrugertilliden opgjort til -28,9. Det er trods alt endnu en lille stigning fra det historiske lavpunkt i oktober. Men det er det fjerde-laveste niveau nogensinde registreret i statistikkens 48-årige historie.

 

Tallene vidner om danskernes negative syn på egen økonomi

Tallene vidner i høj grad om danskernes negative og pessimistiske syn på både situationen i dansk økonomi, men også deres egen husstands økonomi. Og det gælder såvel oplevelsen af udviklingen i forhold til sidste år, som det gælder forventningen til udviklingen i det kommende år.

Det lave niveau for forbrugertilliden skyldes især forbrugernes vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Indikatoren for denne parameter har historisk ligget mellem minus 10 og plus 15, men er de seneste måneder styrtdykket og er i december opgjort til minus 30,9, hvilket er det tredje-laveste niveau nogensinde! Kun oktober og november var lavere. Et meget tydeligt signal om, at familiernes økonomi er presset. Samtidig er oplevelsen af Danmarks økonomiske situation steget lidt i forhold til oktober og november, men ligger fortsat på et meget lavt niveau.

 

Forbrugerne øjner lys i horisonten

Men forbrugerne begynder trods alt at øjne lys i horisonten. Forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag er blevet noget mindre negativ og ligger nu på det højeste niveau siden februar i år.

Forbrugerne forventer dog også stigende arbejdsløshed i det kommende år. Til gengæld er der sket en markant ændring i forventningerne til prisudviklingen, hvor forbrugerne forventer stort set uændrede priser i det kommende år. Lidt flere familier regner med at kunne spare op i de kommende 12 måneder, men rigtig mange oplever fortsat, at pengene ikke slår til i det daglige forbrug.

 

Tallene er alvorlige

Tallene for forbrugertilliden er ganske alvorlige og er et udtryk for, at rigtig mange danskere er bekymrede for den økonomiske fremtid. Alligevel er der spæde tegn på mindre pessimisme i nogle af komponenterne i forbrugertilliden, der således viser en lille bedring i forhold til oktober og november. Den daglige nyhedsstrøm, der præges af historier om høj inflation, krig i Ukraine, energikrise, stigende renter og opbremsning på boligmarkedet sætter alligevel fortsat sit tydelige præg på forbrugernes humør. Man kan ikke forestille sig andet, end at det vil påvirke privatforbruget mærkbart i de kommende måneder og kvartaler, og at vi går en hård vinter i møde – også i økonomisk forstand.

 

Forbrugertilliden i endnu en lille bedring fra historisk lavpunkt

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.