Forbrugertilliden i lille bedring fra historisk lavpunkt

Tilbage i maj skrev jeg om, at forbrugertilliden aldrig havde ligget lavere. Siden da er det bare blevet værre. Med -30,4 i november er der dog tale om en lille forbedring i forbrugertilliden siden oktober. Der er meget få lyspunkter i tallene.

I november blev forbrugertilliden opgjort til -30,4. Det er trods alt en stigning fra det historiske lavpunkt i oktober. Men det er det tredje-laveste niveau, der nogensinde er registreret i statistikkens 48-årige historie.

Tallene vidner i høj grad om danskernes negative og pessimistiske syn på både situationen i dansk økonomi, men også deres egen husstands økonomi. Og det gælder såvel oplevelsen af udviklingen i forhold til sidste år, som det gælder forventningen til udviklingen i det kommende år.

 

Skyldes vurdering af familiens økonomiske situation

Det lave niveau for forbrugertilliden skyldes især forbrugernes vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Indikatoren for denne parameter har historisk ligget mellem minus 10 og plus 15, men er de seneste måneder styrtdykket og er i november opgjort til -32,4, hvilket er det laveste niveau nogensinde! Et meget tydeligt signal om, at familiernes økonomi er presset. Samtidig er oplevelsen af Danmarks økonomiske situation i dag steget lidt i forhold til oktober, men ligger på det næstlaveste niveau nogensinde registreret.

Omvendt begynder forbrugerne at øjne lys i horisonten. Forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag er blevet noget mindre negativ, og ligger nu på det højeste niveau siden februar i år.

Forbrugerne forventer også både stigende arbejdsløshed og højere priser i det kommende år, men dog i lidt mindre grad end i oktober. Færre familier regner med at kunne spare op i de kommende 12 måneder, og rigtig mange oplever også, at pengene ikke slår til i det daglige forbrug.

 

Tallene er alvorlige

Tallene for forbrugertilliden er ganske alvorlige og er et udtryk for, at rigtig mange danskere er bekymrede for den økonomiske fremtid. Alligevel er der spæde tegn på mindre pessimisme i nogle af komponenterne i forbrugertilliden, der således viser en lille bedring i forhold til oktober. Den daglige nyhedsstrøm, der præges af historier om høj inflation, krig i Ukraine, energikrise, stigende renter og opbremsning på boligmarkedet sætter alligevel fortsat sit tydelige præg på forbrugernes humør. Man kan ikke forestille sig andet, end at det vil påvirke privatforbruget mærkbart i de kommende måneder og kvartaler, og at vi går en hård vinter i møde – også i økonomisk forstand.

 

Forbrugertilliden i lille bedring fra historisk lavpunkt

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.