Computer mus

Fortsat ingen stigning i ledigheden

Fra september til oktober faldt antallet af ledige igen et lille nyk til 75.200 personer. Ledighedsprocenten er uændret på 2,6%. Det er tredje måned i træk med små fald i ledigheden siden stigningerne i forsommeren. Under den første corona-nedlukning for 2 år siden, var ledigheden helt oppe på 155.000 personer.

75.200 personer var registreret som ledige i oktober. Det er et meget lavt niveau og tæt på det laveste niveau siden starten af 1970’erne. Det er samtidig glædeligt nyt, at økonomien bliver ved med at vise styrke på trods af den truende økonomiske nedtur.

 

Forventer ledigheden vil stige

Tallene for ledigheden er også overraskende, da en række andre indikatorer peger på en igangværende opbremsning i dansk økonomi. Den lave ledighed er derfor også en stakket frist, da vi forventer, at ledigheden vil stige i de kommende måneder. Omvendt understreger den lave ledighed, at dansk økonomi er rigtig godt rustet til den kommende økonomiske nedtur:

  • beskæftigelsen er rekordhøj
  • en del virksomheder mangler fortsat arbejdskraft
  • priserne på boligmarkedet vil falde yderligere, men boligmarkedet står alligevel rimelig stærkt over for de stigende renter

Tallene bekræfter også, at tilstanden i dansk økonomi fortsat er ganske god. På trods af høj inflation, stigende renter og en voldsomt negativ forbrugertillidsindikator, så har dansk økonomi det indtil videre rigtig godt. Især inflationen gør ondt på mange, men den lave ledighed signalerer stor robusthed hos de danske forbrugere.

 

Risiko for løn/pris-spiral

Beskæftigelsen er fortsat tårnhøj. En del virksomheder mangler fortsat arbejdskraft, og vi ser fortsat også virksomheder, der må afvise ordrer på grund af mangel på medarbejdere. Der er samtidig ved at udvikle sig en reel frygt for, at inflationen og manglen på arbejdskraft kan sætte gang i en egentlig løn/pris-spiral, som kan være med til at gøre den kommende økonomiske nedtur langvarig.

Det bliver spændende at følge i de kommende måneder, hvor længe ledigheden kan fortsætte i det nuværende lave niveau, og hvornår de truende skyer i horisonten, og stigende lønkrav kan tvinge virksomhederne til at begynde at ansætte mindre og måske endda afskedige medarbejdere i større stil.

 

Fortsat ingen fald i ledigheden

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.